Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПЛЕНКОВИЋУ: Били сте обавештени о условима куповине Ф-16

0

Амерички амбасадор у Хрватској, Роберт Кохорст, предао је данас премијеру Андреју Пленковићу документ који доказује да је Хрватска благовремено била обавештена о начину и процедури за продају, односно куповину борбених авиона Ф-16 од Изреала

Амерички амбасадор у Хрватској, Роберт Кохорст, предао је данас премијеру Андреју Пленковићу документ који доказује да је Хрватска благовремено била обавештена о начину и процедури за продају, односно куповину борбених авиона Ф-16 од Изреала.

План да Хрватска од Израела купи бомбардере Ф16 Барак пропала је зато што САД нису дозволиле продају својих авиона, које је својевремено купио Израел зато што их је та земље Загребу понудила надограђене.

Односно, САД су биле сагласне да одобре продају тих авиона Израелу под условима да буду враћени у претходно стање, али то није одговарало Хрватској.

Посао је пропао, а опожиција је у парламент проследила интерпелацију о одговорности министра одбране Дамира Крстичевића.

„Постоји правило продаје трећој страни која мора укључивати америчко одобрење. Били су свесни како процес функционише, не знам јесу ли знали све детаље, али генералну информацију су имали“, казао је амерички дипломата по завршетку састанка с Пленковића.

Хрватски портал је с тим у вези објавио документ који не само, како наводе, демантује изјаву министра одбране Дамира Крстичевића и чланове комисије, већ сада и јасно зашто је влада Андреја Пленковића овај документ прогласила тајним, иако он то није.

Наводи се да су се Американци директно обратили хрватској влади, а не МОРХ-у, што значи да је Пленковић знао не само да Крстичевић не говори истину него и за све потешкоће у вези с набавком борбених авиона, односно да куповина неће бити могућа.

У документу који је у поседу Индеxа стоји да Американци одговарају влади Израела на „захтев запримљен 24. августа 2017. године и директно се обраћају влади, а не МОРХ-у. У документу стоји да Стејт департмент даје одобрење за привремени трансфер техничких података за Ф-16 Ц/Д влади Хрватске, и то за „евентуалну будућу продају“.

У документу стоји да се влади Хрватске даје и одобрење за заједничку визуелну инспекцију авиона као део преговора између Израела и Хрватске.

Али је, наводи се, то одобрењено било условљено, јер у њему стоји да је за било какву надоградњу Ф-16 потребна дозвола САД.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!