Прочитај ми чланак

ЗБОГ ПРОТЕСТА ПЉУШТЕ ОБЕЋАЊА: Из буџета за породиље 68 милијарди динара

0

Министар за рад запошљавање, борачка и социјалана питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је током прошле године само за мере за помоћ породиљама одређен буџет већи за 4,5 милијарди динара него 2017. године, док је у овој години предвиђено издвајање за породиље у односу на 2018. годину, за 10 милијарди више.

„Из године у годину све више издвајамо у ту сврху. Поређења ради, 2008. године, тадашња Влада, издвојила је 25 милијарди, 2012. године је било 40 милијарди, а 2018. године, 58 милијарди динара, што је близу 500 милиона евра, а у 2019. очекујемо издвајање 68 милијарди, дакле демагогија и лаж неких који би да скупе јефтине поене на рачун мајки овим пада у воду“, рекао је ђорђевић, наводи се у саопштењу.

Како је навео, то значи да никада није био већи обухват жена, односно породица, које су добиле финансијску подршку, узимајући у обзир родитељски додатак, дужину периода на који се односе неке одредбе закона, као што су да свако треће дете у породици добије сваког месеца 12.000 динара 10 година, односно 18.000 динара ако је четврто дете по рођењу.

Поводом навода објављених у појединим медијима, министарство је саопштило да је наканада за породиље, право остварено према Закону о финансијској подршци породици са децом, није исто што и социјано давање, или остале врсте додатака, као што су дечији додатак и додатак за посебну негу детета.

Из министарства понављају да је последњом изменом Закона о финансијској подршци породици са децом, који је тренутно на снази, омогућено да право на накнаду остваре и жене које раде на привремено повременим пословима, уговору о делу, пољопривреднице и предузетнице.

Према речима министра, апел појединаца да се врати стари Закон, значио би ускраћивање накнаде за велики број мајки и смањење родитељског додатка.

„Сваке године ћемо издвајати све више, јер је то резултат рада и успех ове Владе, која ради системски водећи рачуна паралелно о нашим грађанима и нашим јавним финансијама, а у корист свих грађана“, рекао је Ђорђевић.

              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!