Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ ПРОТИВ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ Договор“Вучићевих“ Срба и Албанаца – народ без воде!

0

Срби са југа Космета, из Штрпца, протестују због изградње мини хидроцентрале, коју граде заједно Вучићеви напредњаци у "косовском" окупаторском систему заједно са албанском фирмом „Маткос груп” јер због тог објекта могу да остану без пијаће воде.

Срби из Штрпца на Косову и Метохији већ месец дана протестују због почетка изградње мини хидроцентрале, чијом би изградњом како тврде око две и по хиљаде људи остало без пијаће воде. Радови на изградњи су обустављени на основу решења општине Штрпце јер је дошло до како наводе замућења пијаће воде.

Фото: glasamerike.net

Дозволу за изградњи мини хирдоцентрале на месту где се спајају две реке Калуђерка и Болованка надомак Штрпца издало је окупаторско-шиптарско министарство за заштиту животне средине и просторно планирање у Влади Косова.

Сарадња Вучићевих Срба и албанских окупатора

Како каже г. Звонко Михајловић, за наш портал „Србин.инфо”, иза свега овога стоје „Вучићеви напредњаци из Штрпца који раде у косовском систему под управом и контролом Приштине – они су узели лову од Шиптара, Србима загадили воду и сад се праве луди”.
Иначе, сваког дана Звонко и остали Срби из Штрпца на снегу протествују, сложни да их не могу да зауставе како шиптарски окупатори из Приштине, тако и они Вучићеви Срби који са Албанцима врше нелегалну власт у јужној српској покрајини КиМ.
„Звали смо РТС али не желе да извештавају о томе. Лично сам звао Андрију Игића, извештача са севера КиМ, али није дошао”, на крају је, у изјави за наш сајт, додао Звонко Михајловић.

Сагласност за то дала је исте године и општина Штрпце, која је 2016. донела одлуку о одлагању почетка радова на пројекту изградње хидроцентрале до решавања проблема водоснабдевања у овој области, односно изградње фабрике воде која до данас није изграђена.

Мештани који већ месец дана протестују наводе да се изградњом мини хидроцентрале коју гради албанска компанија „Маткос груп” крши закон о водама Косова.

У том закону се наводи да се да се концесија за коришћење водене снаге, за производњу електричне енергије не може издати када се њоме ризикује снабдевање водом за пиће.

,,У министарству је 2013. године дата дозвола за изградњу мини централе не обазирујући на главне тачке закона да се концесија или водна дозвола не сме дати кад је у питању извориште пијаће воде или било каква речица којом се становништво снадбева”, каже један од организатора протеста Стојан Јосимовић.

Од пре неколико дана током трајања протста присутни су и припадници шиптарско-окупаторске полиције који не дозвољавају мештанима да се приближе месту где се изводе радови. Срби су револтирани због присуства полиције и поручују да неће одустати од свог захтева да се обустави градња хидроцентрале.

,,Ми немамо парво да нашим потомцима дамо нешто што смо наследили од наших предака у горем стању него што је било, ако већ не можемо у бољем стању. Према томе ако изгубимо реку, овај народ је изгубио смисао за живот и ми постајемо љуштура од људи”, казао је Добривоје Стефановић Србин из Штрпца.

„Народ је решен да спречи одузимање реке, јер никада не може да буде интерес инвеститора пречи од интереса народа, тим пре што и косовски прописи штите интересе народа, јер се по тим прописима не дозвољава одузимање пијаће воде. Према томе народ је решен да истраје у својој борби и ова ће борба трајати све до дана док се радови не обуставе, док се полиција, механизација и све остало не повуче са ових простора”, поручује Звонко Михајловић бивши председник Општине Штрпце у систему Републике Србије.

Општина Штрпце: Нећемо да политизујемо проблем

Поједини мештани за ову ситуацију оптужују руководство општине Штрпце

,,За ово што се овде догађа искључиво је криво наше српско руководство у општини Штрпце. Зато што нису уопште имали неки договор са народом или да буде нека јавна трибина, па да се народ пита. Да се то уради у консултацији са народом, да се сазове Скупштина и да Скупштина одлучи шта ће бити. Ево сад њих нигде нема. Искључиво су они криви“, смара мештанин Штрпца Миленко Николчевић.

ДОКАЗИ О ТОМЕ КАКО ВУЧИЋЕВИ СРБИ САРАЂУЈУ СА АЛБАНСКИМ ОКУПАТОРИМА У ВЕЗИ ИЗГРАДЊЕ МИНИХИДРОЕЛЕКТРАНЕ У ШТРПЦИМА
(Документа порталу „Србин.инфо-у” доставили Срби из Штрпца)

С друге стране у општини Штрпце тврде да подржавају грађане у својим захтевима. Председник Скупштине општине Штрпце Предраг Грбић каже да су поред многих грађана петицију за обуставу радова потписали и представници општине Штрпце на челу са градоначелником као и српски посланици у окупатоско-шиптарској Скупштини Косова из ове општине и заменик окупаторског премијера Косова Далибор Јевтић.

,,Ми смо рекли не желимо да политизујемо ову ситуацију. Присуство нас руководилаца, који обављамо политичке функције, на самом протесту би значило политизацију овог проблема. Зато ми реагујемо из просторија општине. Народ је горе, ми им дајемо пуну подршку, даваћемо им и у наредном периоду и у складу са свим могућим законима ћемо покушати да спречимо овај процес. Ово што је врло важно и што се треба истаћи је достојанство тог народа горе који већ данима протестује мирно тражећи своја права, а та права имају загарантована у закону о водама“, каже председник СО Штрпце Предраг Грбић

 

Након што су инспектори општине Штрпце утврдили да је због радова на изградњи хидроцентрале на локацији „Обе реке“ дошло до како наводе „замућења” пијаће воде у резервоару, ова општина је донела решење којим се налаже прекид радова до изналажења решења за новонастали проблем.

Народ најављују да ће свакодневно протестовати док се у потпуности не обуставе радови.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!