Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци неће бити протерани са КиМ; Путину сам рекао…

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не крије од Путина да се налазимо на европском путу, али да нисмо заинтересовани за НАТО.

Он је рекао да је Србија независна и слободна земља која доноси самостално одлуке, да разграничење као решење за Косово значи да није све српско, нити све албанско, али да једнако боли и једне и друге.

Србија не седи на две столице, како јој се приговара, већ „има само једну столицу“, српску столицу, истакао је Вучић за бијељинску БН телевизију.

„Успели смо да одолимо притисцима и да сачувамо своју политику војне неутралности и добрих односа с Руском Федерацијом. Не кријем пред Путином да се налазимо на европском путу, али нисмо заинтересовани за НАТО. Хоћемо да имамо своју војску која ће да чува наше небо и нашу земљу“, казао је Вучић.

Он је оценио да се „глас Србије данас далеко чује“.

Приметио је да је успех што је Србија поново фактор у одлучивању о будућности Косова.

„То је оснажило нашу позицију, преговорима смо купили време да можемо да се вратимо у игру… Паметном политиком смо успели да се вратимо у причу о Косову и да сачувамо наше људе на Косову“, казао је Вучић, додајући да треба уважити и реалност на терену.

Право је решење да имамо нешто више и да знамо шта је наше и да можемо да градимо добре и пријатељске односе са Албанцима

То значи, како је појаснио, да се не може говорити да је све на Косову српско и да ће Албанци бити протерани.

„То су глупости и не могу то да причам, јер је то позив да људи губе животе“, казао је Вучић, додајући да он то неће чинити.

„Косово није изгубљено и борићемо се да имамо много више у будућности него што имамо данас, поручио је председник Србије и додао да он као највећи проблем на Балкану види то што људи живе у прошлости, а нико неће да гледа у будућност“.

На опаску да многи заговарају замрзнути конфликт на Косову, каже да то није добро решење, нити је одрживо, те напомиње да су ту важне две ствари.

„Да је Србија независна и слободна земља и да не оставимо проблеме Косова нашој деци и унуцима. Боље да нас боли глава и да извучемо највише што можемо за Србију и српски народ“, казао је Вучић.

Поновио је да се залаже за разграничење, образложивши да то подразумева да „није све српско, није ни албанско, али боли све“.

На опаску да разграничење није нова идеја, рекао је да је стање сада теже него у време када се нудила подела Косова.

„Право је решење да имамо нешто више и да знамо шта је наше и да можемо да градимо добре и пријатељске односе са Албанцима“, казао је Вучић, али је напоменуо да није оптимистичан да ће до договора и доћи.

Каже и да зна да таквим ставом нервира чак и људе који га поштују, а таквих је, примећује, највише и у Србији и у РС, али додаје да намерно говори оно што они не воле да чују. У противном, поручује: „Нађите неког председника кућног савета да вам води државу“.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!