Прочитај ми чланак

ЕРДОГАНОВА НЕООСМАНСКА ПОЛИТИКА У току је градња највеће џамије на Балкану

0

Поред геополитичких тензија између Запада и Русије у нашем региону, ту је и улога Турске и њено непрекидно продирање на Балкан - при чему користи веру као средство - што би посебно требало да брине западне силе.

Изградња највеће џамије на Балкану у центру Тиране најновији је пример таквог турског приступа. Пројекат брзо напредује и очекује се да ће џамија, чију изградњу финансира Турски Директорат за верска питања (Динајет), бити завршена до краја године.

Велика џамија у Тирани (Намазга џамија) претендује да буде велики верски центар који може да прими више од 5.000 људи, са библиотеком, културним центром и салом за конференције. Поред Курана, људи ће овде моћи да науче и турски језик.

После пада комунизма у Албанији 1991. године, албански муслимани често су се жалили да су дискриминисани и да морају да се моле на улици. Године 1992. тадашњи председник Сали Бериша ударио је камен темељац џамије која ће бити изграђена у близини парламента. Изградња је, међутим, одложена након што је председник парламента, који је био католик, осујетио планове. Одлуку о изградњи 2010. донео је Еди Рама, који је тада био градоначелник Тиране.

Џамија ће имати четири минарета висока 50 метара, док ће централна купола бити висока 30 метара.

Нема сумње да финансирање муслиманских школа и организација, као и изградња џамија, јесу део неоосманске агенде Реџепа Тајипа Ердогана.

Турски председник присуствовао је свечаном постављању камена-темељца џамије у Тирани 2015. године, када је рекао да је реч о „јединственом симболу братства двеју нација“. Џамија се можда налази у Албанији, али архитектонски личи на ону у Истанбулу.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#cologne Central Mosque.

A post shared by Haider Surya Sahle (@wakmokder) on

У суседном Косову, Турска је у протеклих неколико година финансирала обнову више десетине верских објеката из османског периода и изградњу више од 20 џамија. Осим тога, у плану је изградња још једног огромног објекта попут оног у Тирани – у Приштини.

Најновије иницијативе нису само знак Ердоганових верских осећаја, већ и језгро амбициозног, дугорочног плана за промовисање улоге Турске као првака и заштитника свих муслимана на Балкану, а можда и све „наше браће“ у осталим деловима Европе.

У том контексту, Ердоган је пре неколико месеци отворио и нову џамију у Келну.

С тим вези, намеће се питање како се Албанци и други балкански народи осећају поводом све већег турског присуства у њиховим земљама посредством наизглед добронамерног верског пута.

Да ли га поздрављају, или им је можда свеједно? Јесу ли забринути? Осим тога, како Грчка и Европска унија у целини планирају да се изборе са оваквом турском политиком?

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!