Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ У НИШУ, ЧАЧКУ, ВРАЊУ, КРУШЕВЦУ: Устали смо против терора власти!

0

Незадовољни грађани Ниша окупили су се данас на централном градском тргу на протесту "Стоп терору за Ниш без страха #1од5милиона", на позив Покрета младих "За Ниш без страха". Вечерас се протестовало и у Новом Саду, Ужицу, Зајечару, Младеновцу, Пожаревцу...

Представница Покрета младих Нађа Стошић истакла је да су људи устали против терора ове власти у свим његовим појавним облицима.

POLITIKA – PROTEST – OPOZICIJA – ALEKSANDAR VUCIC – 1 OD 5 MILIONA – DEMONSTRACIJE – Protest gradjana protiv vlasti u Srbiji.
BGD, 12.11.2019.
foto:N.Skenderija

„Окупили смо се да би одбранили достојанство живота. Окупили смо се да кажемо „доста“ овом срамном режиму Александра Вучића“, истакла је Стошић.

Она је позвала све Нишлије, а посебно младе људе да се прикључе протесту.

„Млади људи су принудјени да одлазе због потпуног укидања наде. Придружите нам се и узмите будућност у своје руке“, нагласила је Стошић.

Према њеним речима девет захтева које је Покрет младих изнео на претходним протестним скуповима проширује се и захтевом да се смањи драстично подигнута цена даљинског грејања.

„Захтевамо оставку министарке градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић, оставку градоначелника Ниша Дарка Булатовића, ослобадјање заробљених медија и стварање независног регионалног сервиса у Нишу“, изјавила је Стошић.

Она је подсетила да су захтеви и да се сви пружни прелази у Нишу обезбеде рампама и светлосном сигнализацијом, да се стане на пут партијском запошљавању и да се расветле сви случајеви паљења аутомобила у Нишу.

„Захтевамо да се заустави искључење струје социјално угроженим градјанима и да јавни извршитељи не поступају у споровима који се воде против социјално угрожених. Тражимо враћање Аеродрома, Електродистрибуције и Регионалне привредне коморе Нишу“, рекла је Стошић.

Окупљеним Нишлијама обратио се пензионисани инспектор полиције Небојша Благотић и истакао да је незаконито пензионисан након 27 година рада на најсложенијим предметима.

„Пензионисан сам након водјења случаја у коме је ухапшено 17 лица. Накнадно сам сазнао да је медју ухапшенима било и лице које је у кумству са Александром Вучићем и лице које је власник медијске куће за коју се каже да је незванично гласило Српске напредне странке“, истакао је Благотић.

Он је казао да је Управни суд у Нишу донео две пресуде којим је наложено његово враћање на посао, али да у полицији нису хтели да поступе по одлуци суда.

Протест „1 од 5 милиона“ завршен је протестном шетњом током које су учесници звиждали пиштаљкама, носили транспаренте, заставе, и маске на лицима како би указали на проблем великог загадјења ваздуха у Нишу.

За следећи петак најављен је нови, четврти протест „1 од 5 милиона“ у Нишу.

У Врању прва протестна шетња Један од пет милиона

Протестни скуп и протестна шетња „Један од пет милиона“ одржан је вечерас у пешачкој зони у центру Врања а учесници су задражили да се председник Србије Александар Вучић понаша као председник свих градјана а не само своје партије, као и да се омогуће фер услови за излазак на изборе.

Врањски новинар и глумац Саша Стојковић рекао је окупљеним градјанима да је Србија угрожена од људи који су на њеном челу а од ње праве партијску државу.

Он је поручио и да „неће бити избора док се не омогуће једнаки услови за све учеснике“.

Професор Филозофског факултета у Нишу Зоран Димић рекао је да је жалосно то што су након 1996. и 2000. године поново потребни протести да би власт чула грађане.

Додао је и да се грађански протести не организују да би једна партија сменила другу, већ да би се успоставио систем у коме би свако ко додје на власт био свестан да је та власт смењива.

Након обраћања говорника учесници протеста су носећи заставе Србије прошетали централним улицама Врања а како је најављено протестна шетња „Један од пет милиона“ биће организована сваког наредног петка.

Данашњи протест у Врању организовала је Градјанска иницијатива младих уз подршку опозиционих партија: Социјал-демократске странке (СДС), Савеза за Србију кога у Врању чине Демократска странка, Српски покрет Двери и Народна странка, као и Покрет слободних градјана.

Ово је први протест против власти који је организован у Врању, будући да су протести 1996. и 2000. заобишли овај највећи град на крајњем југу Србије.

На првом протесту у Крушевцу затражена оставка градоначелнице

Више од 200 градјана окупило се вечерас на првом протесту „1 од 5 милиона“ у Крушевцу и затражило оставку градоначелнице Јасмине Паруловић, смањење рачуна за грејање те да Крушевац буде безбедан град.

Обраћајући се окупљеним грађанима Бобан Јовановић пожелео је добро вече свима који су дошли на Трг младих, али како је рекао и онима који нису ту јер су уцењени у уплашени.

„Данашњим протестом показујемо да нас није страх од њихових батинаша, ми протестујемо против насиља које је режим наметнуо и сада им кажемо ‘Стоп крвавим кошуљама’. Често ме питају зар те није страх, зашто се буниш. Не, није ме страх, не желим више да трпим насиље, желим слободно демократско друштво“, рекао је Јовановић.

Режим се, казао је, не плаши ни (Драгана) Ђиласа, ни Борка (Стефановића), ни Бошка (Обраовића) ни (Вука) Јеремића већ се плаши слободних људи, а додао је да је време за будјење те да очекује да ће наредног петка бити још више људи.

Јовановић је био један од повредјених приликом напада на окупљење пред трибину Савеза за Србију у Крушевцу, када је Борко Стефановић задобио повреду главе, након чега су покренути први градјански протести под називом „Стоп крвавим кошуљама“ који су затим прерасли у протесте „Један од пет милиона“.

Професорка српског језика Душанка Милосављевић казала је да окупљени нису политичари већ градјани који вичу и упозоравају да нешто гори, да неко прелази на црвено, да не раде радијатори, да нешто опасно у друштву није добро те да као градјани имају право да не одустају под свог града и своје земље.

„Ми овде окупљени градјани морамо да имамо одговорност за себе и за њих, за оне на власти који причају о издајицама, издаји. Ми нисмо издајице, нити било кога тако називамо, нису ни они који су у другој партији. Ни њима није добро, и они не знају шта ће са својим купљеним дипломама, бедним платама, и они нису добили посао због кога су ушли у партију, и они ће доћи у пролеће, не брините чекамо их, добродошли су“, поручила је она.

https://twitter.com/srdjanmil037/status/1088856294860173318

Бубњар групе ЗАА Златко Петковић прочитао је захтеве крушевачког протеста, медју којима да Крушевац буде безбедан град, подсетивши да му се поново, као и ’90-тих, дешава да избегава одредјена места, јер не зна шта ту може да му се деси.

Градјани су након обраћања прошетали главном градском улицом носеће транспарент са натписом „Почело је“, док су у повратку носили транспарент „Стоп крвавим кошуљама“. На паролама које су држали писало је „Гаша и Маша нису љубав наша“, „Линч, силовање, насиље трпимо седам година“, „Хоћемо пасоше за море не за посао“, „Ко штити крушевачке батинаше“.

Следећа протестна шетња најављена је за наредни петак.

У Чачку одржан други протест Један од пет милиона

https://twitter.com/nemacp/status/1088862219281014784

Протест „Један од пет милиона“ одржан је вечерас у Чачку без страначких обележја, у организацији чачанских студената који студирају у Београду.

Према процени новинара на протесту је било око 1.500 људи, а организатори су најавили следеће окупљање за петак 1. фебруар.

Пуштана је рок музика са разгласа, песма „Заједно“ рок групе Екатарине Велике, и музика из филма Црни бомбардер „Свечане беле кошуље“, коју изводи глумица Аница Добра, а могле сусе видети само српске заставе.

На протесту су говорили један од организатора чачански студент београдског факлутета Политичких наука Радиша Ћериман, професор Гимназије у Чачку Владимир Димитријевић и београдски новинар Срдјан Шкоро.

Ћериман је рекао да су захтеви протеста фер, поштени и слободни избори, слободни медији, престанак насиља које је, како је рекао, присутно у Србији већ месецима, да се пронадју налогодавци убиства Оливера Ивановића и покушаја убиства Борка Стефановића.

Он је поручио локалним властима које је назвао „локалне кабадахије“, да су градјани вечерас шетали због оних који су срушили једини биоскоп у граду, који „нарушавају и руже град зарад личног богаћења“, који терају младе из града и из земље.

„Шетамо због оних који од нас праве робовску радну снагу за странце, који су нам затровали Мораву, који дају по неком Немцу име улице а заборављају наше великане, који запошљавају своје љубавнице и нераднике а за нас младе места нема, који су уништили ФК Борац. Једном речју, данас шетамо због свих чачанских сецикеса, лопова, и криминалаца“, рекао је Ћериман.

Шкоро је рекао да је Србија „устала“ и да тренутно шета у 25 градова.

„Србија тенутно шета у 25 градова и носи једну једину поруку Александре пакуј се, ово је наша земља, а не твоја прћија. Овде живе честити људи а не твоји криманлци који свакога дана поткрадају и брукају овај народ. Он се усудио да прича о слободи медија, то је исто као кад би Пахомија запосли у вртић да чува децу, па то је срамота“, рекао је Шкоро.

Димитријевић је рекао да у држави влада „потпуно безакоње“.

„У Србији је све безакоње, од зидања Београда на води, до запошљавања страначких робота и зато је наша дужност да се боримо док се Устав и градјанска права и слободе не буду поштовали“, рекао је Димитријевић.

Након њиховог обраћања колона градјана прошетала је централним градским улицама, а предводили су је чачански студенти и омладинци који су носили велики транспарент са натписом „Чачак без страха, Један од пет милиона“.

Демонстранти су носили и велики транспарент на коме је писало „Београде издржи , стижу Чачани“, „Ухапсите урбанистичку мафију“, Вратите на биоскоп“, „Написао сам као упозорење 1984, Дорџ Орвел“, „Правда за Давида“.

Они су у шетњи узвикивали „Уа“, „Лопови“, „Вучићу, лопове“, „Милуне, лопове“, уз звуке пиштаљки и добоша.

Колона демонстраната зауставила се испред зграде бившег биоскопа „Сутјеска“ где је подигнута стамбена зграда чији је један од власника и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, поред које су оставили таблу са натписом „Вратите нам биоскоп“ и узвикивали „Милуне, лопове“, „Уа“.

Колона се зауставила и испред зграде полиције где су оставили таблу са натписом „Ухапсите урбанистичку мафију“, а зауствљали су се и испред зграде локалне самоуправе где су узвукивали „Лопови“, „Ухапсите Милуна“.

На крају протестне шетње колона се зауставили и испред зграде у којој је седиште Градског одбора Српске напредне странке где су окупљени градјани узвикивали „Вучићу одлази“, „Издали сте Косово“, „Хоћемо промене“, „Лопови“.

Протест је прошао без инцидената. Током протестне шетње примећени су припадници полиције у цивилу који су снимали протест.