Прочитај ми чланак

АУСТРАЛИЈАН ОПЕН: Под светлима велике позорнице (Ђоковић – Пуј)

0

Не само играчки квалитет, већ пре свега огромно искуство нашег аса на највећим стадионима на најважнији мечевима је оно што његов противник у полуфиналу Аустралијан опена једноставно нема. Да ли ће Француз сутра ујутру од 09.30 проћи као какав спортски Икар?

„Можда су они бољи од мене на тренингу или на улици, можда су и талентованији, можда и јаче ударају, али велика сцена је моја! Када се упале ти јаки рефлектори, када све засија, када је милиони пари очију уперемо у нас, ту сам ја неприкосновен, док они просто изгоре“

Ове речи, мисао једног од највећих спортских шампиона 21. века, боксера Флојда Мејведера јуниора савршено нам описују оно што Новак Ђоковића и остала два великана тениске „Велике тројке“ осећају када изађу на стадион димензија и капацитета каква је чудесна Род Лејвер арена. Нарочито када је на супротној страни терена један од толико најављиваних талената.

Добро се то видело у полуфиналу између Рафаела Надала и Стефаноса Циципаса. Што би старији рекли: Мораш ти још много леба да се наједеш синко! Јер док је Стефанос јурцао са другарима улицама Атине, Шпанац је већ увелико господарио светом белог спорта. Разлика у искуству је превелика и зато су изненађења и даље веома ретка, иако је Грк два кола раније избацио Роџера Федерера. Али то је тек „грешка у систему“.

Надајмо се и једина таква на овом издању Аустралијан опена пошто је до краја мушког сингла остало да се одиграју још само два меча. Једно полуфинале и финале. А у том преосталом полуфиналу као што сви знамо Новак Ђоковића иде на опасног Луку Пуја. Француз је на путу до пробоја међу четири најбоља тенисера на првом гренд слему сезоне савладао Казахстанца Михајла Кукушкина (3:0), Немца Максимилијана Мартерера (3:1), Аустралијанца Алексеја Попирина (3:2), Хрвата Борну Ћорића (3:1) и на опште изненађење до тада паклено моћног Канађанина Милоша Раонића (3:1).

„Када сма долазио овамо план је био да идем меч по меч, у најбољем случају да се пробијем до друге недеље Аустралијан опена или највише до четвртфинала, али ево ме у полуфиналу“, просто је зачуђен 24-годишњак са севера Француске.

И ту се опет враћамо на „светлости велике позорнице“, које би лако могле да некадашњег 10. тенисера света лако спрже, да прође као Икар. Грчка митологија је овом причом, о лету младог човека преблизу сунцу објаснила оно што чека сутра ујуто од 09.30 по средњоевропском времену Пуја.

Он без сумње има све што је потребно да се буде изврстан тенисер, изузев помало слабог сервиса који би могао да постане лак плен нашем асу, мајстору за такве ситуације. Одлично се креће, удара са обе стране терна, форхенд му је изврстан, антиципајција и тактичка обученост врхунске. Све је ту и све има, али опет то искуство…

Зато и верујемо у брзу победу Новака који би, наравно морао да буде на врхунском нивоу, што до сада у Мелбурну, чини се није приказао. Мораће против овако маштовитог и агресивног противника који нема шта да изгуби да покаже велики део арсенала из своје торбе са триковима. И ако тако буде, победа ће бити брза и релативно лагана. Слична овој коју је остварио Надал над Циципасом.

Још један детаљ иде на руку нашег аса, а то је Амели Морезмо. Легендарна играчица прошле године је преузела бригу о каријери свог младог сународника и направила право мало чудом, као што је урадила на крају каријере Марион Бартоли. Међутим Ендију Марију којем је била тренер од јуна 2014. до маја 2016. није превише помогла, нарочито на дуелима са нашим асом који је у том преиоду оставрио 13 победа на 15 мечева са сјаним Шкотом.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!