Прочитај ми чланак

СТАНОМ ПЛАЋА ТУЂИ ДУГ: Марина Станковић је нова жртва извршитеља!

0

Марина и њене комшије, као трећа лица, нису имали информације о току овог спора у коме се одлучивала судбина њихове имовине!

Марина Станковић живи у стану који је купила 2010. године. Стан је уредно платила, али га није укњижила. Њен комшија, директор фабрике оружја “Први партизан” Слободан Станић, добио је судски спор против инвеститора који је изградио зграду, предузећа “Теминг” из Пожеге.

Пошто је “Теминг” отишао под стечај, и сву имовину пребацио на друге адресе (основано је и ново предузеће “Теминг Плус” 2012.), Станић је због потраживања према инвеститору покренуо извршење на становима четворо својих комшија које своју имовину нису укњижиле у катастар.

Марина и њене комшије, као трећа лица, нису имали информације о току овог спора у коме се одлучивала судбина њихове имовине.

Након суђења и добијеног спора против Теминга, извршитељ ставља забележбу о постојању дуга на непокретности у катастар.

Моја једина грешка је што се нисам укњижила у катастар. Након што сам чула за случај породице Ћитић, јако сам се уплашила. Добила сам многе здравствене проблеме од стреса, и не сећам се када сам последњи пут спавала на миру, прича Марина за Еспресо.

Додаје да дане и ноћи проводи у страху јер нема тачног датума за њено избацивање. То се може десити у сваком тренутку.

Ако ме избаце, ја не знам где ћу. Зима је, и мени прети улица. Нисам запослена, и једва спајам крај са крајем, а ово ме је сада дотукло, искрена је Марина.

Најтеже јој пада што је овај стан, који толико воли наследила од покојног оца.

Нико неће да одреагује од надлежних институција и то ме највише боли. Ово је мали стан од 40 квадрата, и мени је све што имам, а сада хоће и то да ми узму. Срце ми се цепа, и не могу да верујем шта доживљавам, објашњава Станковић.

Каже како је Станић у неформалним контактима покушавао да јој изнуди 18.000 евра које му дугује инвеститор, као и трошкове судских трошкова, да би одустао од извршења над њеним станом.

Извршитељ унајмљен од стране Станића случају је Ђорђе Доганџић, исти човек који је 6.12.2018. продао кућу породице Ћитић за трећину реалне вредности уз бројне нерегуларности током поступка извршења, тврди она.

Марина је заједно са двоје својих комшија на Основном суду у Пожеги добила тужбу којом је проглашено да је недозвољено извршење над њиховим становима.

Ипак, Апелациони суд крајем 2018. у Крагујевцу поништава пресуду и враћа предмет првостепеном суду на поновно разматрање. Исти Апелациони суд је пре недавно на основу истог чињеничног стања и истог правног питања поступио у интересу Марининих комшија и заштитио купца.

Извршитељ је током трајања судског поступка у два наврата огласио јавно надметање за Маринин стан.

Иако је Марина успела да упише власништво над станом у катастар, извршитељ наставља са поступком извршења и прети новим покушајем продаје.

– Маринина ситуација је карактеристична за системски који производи важећи Закон о извршном поступку. Колико год да извршитељи покушавају убеде народ да је смисао њиховог постојања увођење финансијске дисциплине и унапређење валдавине права, стварност их свакодневно демантује, тврде из организације, „Кров над главом“.

Додају како приватне извршитеље не занима ко је дужник, већ да наплате дуг од прве особе која нема заштиту моћника и везе у институцијама. Да је другачије, људи не би својим телима стајали испред полицијских кордона и штитили оно што им припада, кажу из ове организације.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!