Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ПРЕМИЈЕР ПЛЕНКОВИЋ: Помоћи ћемо Хрватима у Србији

0

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да је Влада спремна да повећа финансирање конкретних пројеката важних за положај хрватске мањине у Србији, саопштено је из хрватске владе.

Пленковић се у у уторак Загребу састао са председником Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) и послаником у Скупштини Србије Томиславом Жигмановом и новоизабраном председницом Хрватског националног вијећа (ХНВ) у Србији Јасном Војнић.

Пленковић је „изразио је спремност хрватске владе да у наредном раздобљу повећа издвајања за конкретне пројекте који су важни за положај хрватске заједнице од 58 хиљада чланова у Србији, као и заштиту хрватског културног идентитета“, наводи се у саопштењу, које преноси Хина.

Жигманов и Војнић су известили о дијалогу који од почетка прошле године воде с највишим нивоима власти у Србији, издвојивши важност остваривања бољих могућности образовања на хрватском језику и писму, као и одговарајуће заступљености хрватске мањине у представничким телима на државном, покрајинском и локалном нивоу.

Заложили су се и за укључивање хрватске заједнице у Србији у прекограничне пројекте који се финансирају из европских фондова, наводи се у саопштењу из хрватске владе, јавља Н1.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!