Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ У ДАВОСУ: Нисам поносан на стање у медијима у Србији (ВИДЕО)

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, учествујући на панелу "Слобода медија у кризи", на Светском економском форуму у Давосу, да је поносан на економски резултате у земљи, али не и на стање у медијима. Обећао је да ће држава учинити све како би за две године могао да каже да је поносан на слободу медија и слободу говора у Србији.

Вучић је на почетку обраћања рекао да вероватно није засужио позив на панел о слободи медија, будући да је Србија знатно поправила стање у економији, али у последње две године има “не баш добре оцене” Репортера без граница и Фридом хауса о слободи медија и слободи говора у земљи.

“Поменућу вам један пример, да бисте могли да научите нешто из мог случаја. На једној конференцији у Пољској, Метју (Каруану Галиција, син убијене малтешке новинаре Дафне Каруану Галиција) се припремао и добио је информације од српских новинара да је ситуација у Србија критично лоша. Затим је рекао: ‘Мислимо да ће Србија бити наредна земља у којој ће неки новинар да страда’. Ја овде нисам да се браним, нити да нападам Метјуа, нешто се десило чак и у Србији. Један човек је написао нешто у локалним новинама против локалних моћника. На наше изненађење, напали су му гаражу и подметнули пожар који се проширо на кућу. Његова породица је била угрожена, и сетио сам се Метјуових речи, иако нисам мислио да се то може десити у мојој земљи”, рекао је Вучић, говорећи о нападу на новинара грочанског портала Жиг инфо, Милана Јовановића.

Вучић је истакао да је налогодавац напада ухапшен, као и човек који је осумњичен да је подметнуо пожар, али да “главни човек” који је све осмислио још није иза решетака.

“Мислим да знамо ко је то наредио, и очекујем да ћемо довршити тај предмет када прикупимо све доказе”, додао је он.

Председник је навео и да је после тог напада научио да треба да буде опрезан, и да због тога случај напада на Јовановића мора бити завршен.

“Морамо да будемо брутални у тим случајевима. Говорим о нама, не критикујем опозицију због тога што провладине новинарке називају дрољама. Говорим о ономе што ми морамо да урадимо”, истакао је он.

Вучић је подсетио да Србија у последње две године има “не баш најбоље оцене” Репортера за граница и Фридом хауса о слободи медија и слободи говора. “Како сам поносан на економске реформе, на ово друго нисам поносан”, навео је он.

“Јуче сам разговарао са људима из Репортера без граница, позвао сам их да дођу, да нам пруже подршку, да доведу стручњаке, посебно у домену државне помоћи медијима, јер се то чини кјучним. И сигуран сам да ћу за годину, две бити овде и рећи да сам поносан на слободу медија и слободу говора у Србији”, поручио је председник Србије.

Говорећи о лажним вестима, Вучић је рекао да лажне вести у Србији нису криминализоване, јер би се то могло протумачити као сузбијање слободе изражавања.

Поред Вучића и Каруануа Галиција на панелу учествују уредник угледног америчког дневника Вашингтон пост Мартон Барон, генерални секретар организације за заштиту људских права Амнести интернешенел Куми Најду и председник агенције Ројтерс Стивен Адлер.

НУНС и НДНВ: Цинично и лицемерно да Вучић говори о медијским слободама у Давосу

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) оценили су данас да звучи „нестварно, цинично и крајње лицемерно“ то што ће председник Србије Александар Вучић говорити на Светском економском форуму у Давосу на тему „Слобода медија у кризним ситуацијама“.

„НУНС и НДНВ оцењују да је неспорно да су безбедност новинара и медија и медијске слободе у Србији у сталној, растућој кризи, али да је за то најодговорнији управо председник Александар Вучић, те да отуда нема никакво морално право да на једном међународном скупу дели савете или препоруке на тему медијских слобода. Познато је то новинарским и медијским организацијама, новинарима и медијској заједници у Србији, али и међународним организацијама и институцијама“, наводи се у саопштењу.

Како НУНС и НДНВ наводе у заједничком саопштењу, тај став јуче су поновили и представници међународне организације Репотери без граница, после састанка с председником Србије.

„Директорка канцеларије за Балкан организације Репортери без граница Полин Адес-Мевел после састанка је изјавила да су код председника Александра Вучића дошли због атмосфере која се погоршава и да су посебно разговарали о безбедности новинара, након напада на Милана Јовановића. Додала је: ‘Нисмо уверени да узима у обзир у највећој могућој мери овај конкретан случај'“, додаје се у саопштењу.

НУНС је најавио да ће 29. јануара јавно представити свој годишњи извештај о притисцима и нападима на новинаре у 2018. који указује на тренд раста несигурности медијских професионалаца и опадања медијских слобода у Србији.

„Колико је за то крива актуелна Вучићева власт показује податак да је за три последње године евидентиран 81 случај притисака, напада, вређања и дискриминације новинара од стране јавних функционера“, навеле су те новинарске организације у саопштењу.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!