Прочитај ми чланак

СРБИ НА КиМ ДИГЛИ ГЛАС ПРОТИВ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНА: Ако их изграде, остаће без воде

0

Локално становништво је изашло с циљем да мирним путем блокира радове

Грађани места Штрпце, на југу Косова и Метохије, и данас су протестовали због изградње мини хидроцентрале изнад тог места, која би им, како тврде, угрозила водовод. Најавили су да ће се окупљати сваког дана и наглашавају да се локална власт оглушује о њихове захтеве.

Локално становништво је изашло с циљем да мирним путем блокира радове. Кажу да им ту, уколико остану без воде, нема опстанка, да им је водовод важан и због наводњавања пољопривредних парцела. Како наводе, пројекат је започела једна албанска фирма из Приштине. Сумњају да се у документацији за изградњу крши закон, и додају да нико од надлежних неће да им је покаже.

Грађани који су нам се јавили кажу да се локална власт оглушује о њихове захтеве, да су писали и петиције, скупљали потписе, али да их „очигледно нико не види“. Додају и то да ниједна локална телевизија није дошла да извештава о њиховом проблему.

Јуче је, како су навели, дошла и Интервентна јединица полиције из Урошевца и обавестила мештане да обуставе мирне протесте и омогуће радницима да неометано раде. Грађани су затим отишли до зграде Општине Штрпце, али, како наводе, нико од званичника се није појавио пред народом.

Са данашњег скупа поручили су да желе на правни начин и притиском на општинске структуре да спрече да се изгради мини-хидроцентрала. Најавили су да ће ићи и у Министарство у Приштину. „Наша обавеза је да овде сваког дана будемо“, навео је један од говорника, додајући да скупови треба да се организују на миран на начин.

Преносе и да су тројица од окупљених на протесту јутрос позвана на разговор у полицију, која је, како су навели, била коректна.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!