Прочитај ми чланак

ОЦЕНЕ СРБА У ЛИГАМА ПЕТИЦЕ О Митру, Максимовићу Коларову, Матићу, Грујићу и Јовићу

0

Па и Немањи Максимовићу и Луки Миливојевићу

Протекли викенд је био прилично шаренолик за српске фудбалере у лигама “Петице”. Веома позитиван је био за капитена репрезентације Србије Александра Коларова који је одличну игру крунисао голом и победом Роме. Веома добро је оцењен и Марко Грујић. На повратку после повреде Грујић је био међу најбоље оцењеним играчима Херте. И Лука Јовић је одрадио добро део свог посла и са голом против Фрајбурга сачувао позицију водећег голгетера Бундеслиге. Треба истаћи и добру партију Немање Максимовића који је значајно допринео победи Хетафе над Алавешом.

Срби у Премијер лиги су били солидни. Британски таблоиди су их различито дефинисали, али су сви добили прелазне оцене. Викенд за заборав су имали Стефан Митровић, “поцрвенео” против Монака због два жута картона, Филип Ђуричић је био бледа сенка самог себе на Сан Сиру против Интера, као и Никола Миленковић који после дужег времена није добио прелазну оцену.

ЕНГЛЕСКА

НЕМАНЈА МАТИЋ је по оцени већине британских таблоида био најбољи играч Јунајтеда на средини терена. Од Мирора је добио 7, Дејли Мејл му је дао 6,5 док је Експрес био строжи оценивши га 6. Поједини таблоиди су запазили да је Матић стандардан са Солскјером као што је био са Мурињом и да је то најбољи деманти поводом прича да је био Жозеов “мезимац”. Мирор донси и текст о Матићу са насловом “Добородошао Мат у слот Лиге шампиона”. Наш репрезентативац је рекао да у Јунајтеду верују да могу да освоје четврто место, иако је свима изгледало немогуће пре шест кола када је Мурињо отпуштен, а Јунајтед имао 11 бодова заостатка. “У Премијер лиги је увек тешко стићи међу прва четири тима, ми ћемо дати све од себе да да будемо у зони Лиге шампиона на крају сезоне. Тимови испред нас имају квалитет и они такође желе у ЛШ, али сам сигуран да ми имамо квалитете да их стигнемо и престигнемо“, рекао је Матић.

ЛУКА МИЛИВОЈЕВИЋ је одиграо још један добар меч у дресу Кристал Паласа. “Скипер” клуба из Лондона је асистирао за гол Томкинса с којим је Палас изједначио на 2:2 против Ливерпула на Енфилду. Мејл му је дао седмицу, док су други таблоиди оценили његову игру са 6,5 или 6.

АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ је поново остао празних шака када је у питању голгетерски учинак, али је својом игром и залагањем од свих извештача са меча Фулам – Тотенхам добио прелазну оцену. Поједини листови су му дали 6,5, као Мејл. Дејли Мирор је уз 6 у “дневнику” употребио енглески израз “хард ас наилс” како би описао Митровића, што ће рећи да се Србин борио и изгарао читав меч и да му је фалио само гол да крунише своју представу.

ИТАЛИЈА

АЛЕКСАНДАР КОЛАРОВ је са голом против Торина постао други стрелац Роме у Серији А са пет реализација. Испред њега је само Ел Шарави. Наш капитен је од Газете добио 7 уз образложење да је он кључна фигура за спровођење Ди Франческових идеја на терену и да је продорима и додавањима отварао одбрану Торина док је био савршен егзекутор најстроже казне. Коријере му је дао 6,5 зато што је другом полувремену против Торина имао пар грешака, али је констатовао да му је форма у успону и да се види да је физички потпуно фит.

СЕРГЕЈ МИЛИНКОВИЋ-САВИЋ је добио прелазну шестицу од Коријереа, док му је Газета дала недовољних 5,5. Римски дневник је образожио прелазну оцену Сергеју, једину уз Имобилеа и Стракошу у редовима Небескоплавих, чињеницом да је у првих 45 минута само он претио голу Наполија. “Он је био најбољи у првом полувремену, али је пао у другом и грешком приморао Ачербија на фаул који га је коштао другог жутог картона”, пише Коријере. Газета је уз признање за добру игру у првом полувремену замерила Сергеју што није одлучнији и уверенији када шутира ка противничком голу.

НИКОЛА МАКСИМОВИЋ је добио позитивне оцене од италијанских медија за свој наступ: углавном 6,5. Газета му је уделила комплимент констатујући да се одсуство Кулибалија, захваљујући Максимовићу, није осетило и да нико није зажалио што Сенегалац није у тиму. Сличну опсервацију је направио Коријере уз запажање да Никола није готово ништа погрешио за 90 минута.

ФИЛИП ЂУРИЧИЋ је пропустио још једну шансу да покаже таленат на великој позорници. Уз Лиролу, српски фудбалер је квалификован као најлошији на терену у дресу Сасуола. Посебно индикативна су запажања Газете и Коријереа уз оцену 5,5. Милански дневник је написао да није случајно да су све опасне акције Сасуола долазила са супротнг бока, а римски да је улазак Бога на место Ђуричића био пун погодак тренера Де Зербија и да је Бога за разлику од Филпа “сахранио” Д’Амброзија.

НИКОЛА МИЛЕНКОВИЋ је против Сампдорије одиграо једну од својих лошијих утакмица у Серији А. Срспки дефанзивац је добио углавном недовљних 5,5. Осим што је направио пар грешака, на душу Миленковића иде и Кваљарелин гол пошто није успео да га заустави ризикујући других жути, односно црвени картон.

НЕМАЧКА

ЛУКА ЈОВИЋ је са голом против Фрајбурга стигао до бројке 13 на табали најефикаснијих играча Бундеслиге и сада је сам на врху листе стрелаца пошто Алкасер није успео да постигне голе за Борусију Дортмунд. Билд и други медији су Луки дали солидну тројку за његов учинак.

ФИЛИП КОСТИЋ је одиграо испод свог нивоа меч са Фрајбургом. Није био тако пробојан и опасан по противничу одбрану као што је навикао навијаче Ајнтрахта. Српски репрезентативац је добио углавном 4.

МАРКО ГРУЈИЋ се вратио с победом и одличном игром, после повреде, у дресу Херте. Грујић је оцењен врло добром двојком. Био је међу најбоље оцењеним играчима тима из Берлина на гостовању против Нирнберга. Марко је, између осталог, започео акцију за први гол свог тима, а изашао је из изгре само зато што још увек нема у ногама свих 90 минута.

ШПАНИЈА

НЕМАНЈА МАКСИМОВИЋ је био међу запаженијим играчима Хетафеа у победи над Алавесом 4:0. Максимовић је против Баскијаца објединио и квантитет и квалитет у својој игри и практично је доминирао на средини терена. То му је донело и од Марке и од Аса две звездице односно два пика.

ФРАНЦУСКА

СТЕФАН МИТРОВИЋ је покварио велики тријумф Стразбура над Монаком 5:1 пошто је наивно зарадио два жута картона и самим тим црвени напустивши терен 15 минута пре краја меча. Иначе, да није било тих непромишљености, Митровић би зарадио прелазну оцену за приказану игру.

НЕВЕН СУБОТИЋ улази полако у форму после тешке повреде. Српски дефанзивац није спречио пораз Сент Етјена од Лиона и добио је петицу од Л’Екипа због почетних грешака. На старту је Депај имао прву велику шансу после погрешног постављања Суботића, а замерају му се и недовољно прецизни дуги пасови. Ипак, лист признаје да је захваљујући Суботићу његов тим изгубио само 2:1 јер је Невен спасао гол свог тима правовременим интервенцијама: два пута на Ндомбелеу и једном на Фекиру.

НЕМАНЈА РАДОНЈИЋ И ПЕТАР ШКУЛЕТИЋ су ушли у финишу мечева својих тимова, Олимпика из Марсеја и Монпељеа. Будући да су имали само пар минута на располагању нису оставили дубљи траг и осали су без оцена.

СИСТЕМИ ОЦЕЊИВАЊА У ПЕТ ЛИГА

ЕНГЛЕСКА – Углавном од 5 до 10 ( 6 је прелазна), 3 и 4 се ретко дају, као 9 и 10.
ИТАЛИЈА – Углавном од 5 до 10 ( 6 је прелазна), 3 и 4 се ретко дају, као 9 и 10.
ФРАНЦУСКА – Од 3 до 10 ( 6 је прелазна оцена)
НЕМАЧКА – Од 5 до 1 (3 прелазна, 1 максимална оцена)
ШПАНИЈА – Зведице или пикови од једне до до три (две су прелазна оцена)

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!