Прочитај ми чланак

ИСПЛАТИ СЕ БИТИ ВОЈИН НЕПРИЈАТЕЉ: Шешељ напада, Љајић јача

0

Телевизије блиске лидеру СДПС-а свакодневно по неколико пута врте спотове и прилоге о деловању председника СРС-а и говорима с почетка деведесетих година

Најновија књига лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља већ својим насловом „Новопазарски краљ хероина Расим Љајић” оптужује актуелног потпредседника Владе Србије и председника Социјалдемократске партије Србије (СДПС).

Љајић је више пута на такве оптужбе одговарао да држава треба да реагује, па „или ја треба да идем у затвор за оно за шта ме Шешељ оптужује, или он да иде у затвор за изношење лажних информација”. Треће опције ту, по Љајићевом мишљењу, нема. По мишљењу неких, можда би Шешељево штиво и напади који долазе од лидера радикала Љајићу могли и да помогну.

Државни органи су отћутали ову најновију чарку између Шешеља и Љајића. Као да је надлежност државе завршена констатацијом министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, који је у више наврата истакао да МУП не располаже никаквим сазнањима о незаконитим активностима министра Расима Љајића, а о томе је у писаном облику обавестио и Народну скупштину.

Пошто надлежни органи нису реаговали на оптужбе, Расим Љајић је самог себе пријавио Тужилаштву за организовани криминал након тврдње Војислава Шешеља да је вођа нарко-картела. Љајић је, како су пренели медији, отишао у Тужилаштво и затражио да се свака од Шешељевих тврдњи провери. Међусобне оптужбе Шешељевих радикала и Љајићевих „сдпсоваца” почеле су раније, још за време јесењег заседања Народне скупштине Србије.

Радикали су тврдили да је актуелни потпредседник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић уплетен у трговину наркотицима, а посланици СДПС-а да је Шешељ ратни злочинац и да му није место међу посланицима. Ове расправе су на неки начин замениле или продужиле свађе између Љајићевих и посланика Странке правде и помирења Муамера Зукорлића, што се уклапало у кампању за тада актуелне изборе новог сазива Бошњачког националног већа.

Укључивање Шешеља у нападе на Расима Љајића медији блиски СДПС-у објашњавали су десетинама хиљада евра, колико је наводно Зукорлић платио лидеру радикала за ову услугу. Насупрот новој „љубави” Шешеља и Зукорлића, ови медији су подсећали на предизборно обећање Зукорлића да у Народној скупштини, сем њега, у име Бошњака, нема ко други да се супротстави Шешељу.

Љајић је, пак, више пута најављивао да после ванредних или редовних парламентарних избора, или реконструкције владе, више неће да буде министар. Предуго је, говорио је, у влади, уморио се и ред је да неко други из његове странке добије министарско место. Локалним медијима у Новом Пазару обећао је да ће убудуће више да се посвети деловању Санџачке демократске партије, чији је оснивач. Наизглед апсурдно, без обзира на то колико га Шешељеви напади болели, Љајићу ова кампања лидера радикала иде наруку. Телевизије блиске Љајићевој странци свакодневно по неколико пута врте спотове и прилоге о Шешељевом деловању и говорима с почетка деведесетих година прошлог века, уз поруку да је Шешељ ратни злочинац.

„Шешељ длаку мења, али мржњу никако”, порука је гледаоцима ових телевизија, уз истицање да је ова мржња свакако намењена Бошњацима. Следи закључак: „Ако је Шешељ злочинац, који мрзи Бошњаке, напада Љајића, то значи да је Љајић добар Бошњак”. Чак и они који нису жестоке присталице СДПС-а, после Шешељевих напада приклањају се Љајићу.

Има и оних који верују да је Александар Вучић пустио Расима низ воду, а кооперативног Бошњака нашао у Зукорлићу. Ипак, ретко ко верује да је „вечитом министру” дошао крај. Нове, простране просторије у центру Новог Пазара, у које се СДПС уселио уочи Нове године, не узимају се у закуп ако је вођа на заласку политичке каријере. Пре ће бити да је на новом почетку.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!