Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Сутра разговарам са Ангелом Меркел, осећам трему

0

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра у 16 сати са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Са њом ће, како је сам најавио, разговарати о томе како да нам помогне у вези са квотама ЕУ за челик, Косову и Метохији и економији.

То ће бити њихов 15. сусрет до сада, укључујући и време када је био премијер, а Вучић каже да, и пред тога, осећа трему.

„Зато што је реч о особи која је изузетно одговорна и озбиљна, са њом нема глупости на које су српски политичари навикли, па су покушавли да је шармирају и слично. Сувише је она озбиљна, морате добро да се припремите, да имате одговоре на сва питања, да добро разумете шта Немачка жели, да разумете шта Србија жели и може да бисте добили највише“, рекао је Вучић у Давосу где учествује на Светском економском форуму.

Како је рекао, упркос личним гаранцијама председника ЕК Жан Клод Јункера, Србија није срећна суштином одлуке ЕУ о челику и због тога ће наставити да моли Меркелову да нам помогне.

Он је навео да је премијерка Ана Брнабић данас имала састанак са представницима кинеског Хбиса и да ће они наставити да раде.

„Наставићемо да се боримо и молићу канцеларку да нам по том питању помогне“, рекао је Вучић. „Наравно, ту је и Косово и Метохија и економија“, рекао је Вучић и додао да је Меркеловој већ захвалан, јер показује озбиљност и разуме колико политичка ситуација на Балкану није једноставна.

Како каже, никада сам не тражи састанке са њом, јер је она и превише заузета, али да она показује одговорност што сама то тражи и жели да види шта ми мислимо и да нам укаже каква је немачка политика. „Веома важан састанак“, рекао је он.

На констатацију новинара да је Давос место за економске контакте, покретање послова и питање шта је у том смислу планирао, Вучић каже да је увек веома значајан форум, а на опаске оних који кажу да је то место где се иде „тек да неког сретнеш и направиш селфи“, он подсећа да је управо овде зачета прича о железари у Смедереву.

„Спасили смо Србију за, до сада, најмање 300 милиона евра, а тек колико је ту људских судбина. Ето, колико је важно разговарати, трудити се и борити“, рекао је Вучић. Навео је да ће се у Давосу састати и са комесаром ЕУ за проширење Јоханесом Ханом, са представницима компанија које већ раде у Србији или хоће да дођу, да је срео и потпредседника руске владе и многе друге, као и да је важно што ће ту бити и јапански премијер Шинзо Абе.

Иако су се данас у Давосу неки спремали да на жесток начин говоре о слободи медија у Србији, каже Вучић, он је на панелу о тој теми говорио искрено, отворено и на начин који нису очекивали.

„Чак сте и од бардова светског новинарства могли да чујете – ови људи су данас добро говорили. Нама остаје да то што смо говорили и испунимо и по том питању и по свим осталим питањима“, закључио је он.