Прочитај ми чланак

СУСРЕТ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ Ево како је Путин реаговао на Шешеља… ФОТО

0

Председник СРС Војислав Шешељ састао се у четвртак са председником Руске Федерације Владимиром Путином, а радикали су на Твитеру објавили фотографије које доказују да се сусрет ипак десио.

Председник Русије Владимир Путин боравио је прошлог четвртка у Београду, а једнодневну посету Србији завршио обиласком Храма Светог Саве, где је окупљеним грађанима, који су дошли пред Храм у великом броју, ненадано поручио: „Хвала вам на пријатељству“.

Како се процењује, на платоу испред Храма Светог Саве, Путина и Вучића дочекало је више десетина хиљада грађана из свих делова Србије, а међу њима је био и лидер радикла Војислав Шешељ.

Председник СРС тврдио је да је у Храму имао сусрет са председником Руске Федерације, а сад су се појавиле и фотографије која доказује да сусрет није измишљен, како су неки тврдили.

Шешељ је рекао да се сакрио у једној просторији, а онда, на изненађење свих, изашао из ње када је видео да Путин излази из Храма. Путин је препознао Шешеља и осмехнуо му се. После тога су се руковали, Шешељ се представио, али, како каже, председник Русије је рекао да за тим нема потребе, јер врло добро зна све о њему и СРС.

– Ја сам у Храму био скривен у неком шпајзу пуних пет сати и ту сам чекао да Путин дође. У тој просторији се контролишу вентилациони уређаји и још је нека опрема ускладиштена. Седео сам на неудобној столици и једва сам жив остао. У неким моментима сам помишљао и да одустанем, али проблем је био што ја одатле нисам могао изаћи. Било је пуно наше полиције испред – БИА, САЈ, Жандармерија, али још више руских агената наоружаних до зуба. Рачунао сам, можда би ме ови наши препознали, па не би одмах пуцали, можда би ме само везали, али ови руски ме не знају… Седео сам ту где сам, а за тих пет сати нисам могао ни до тоалета да одем, дехидрирао сам, промукао, изгубио глас начисто… – открио је Шешељ за Ало.

– Када сам схватио да је он ту, одмах сам изашао. Стао сам испред њега и почео да говорим, а његова преводитељка је одмах реаговала. Био сам толико концентрисан да ми је свака реченица била прецизна, без граматичких грешака, кристално јасна. Иначе, у моменту када сам се појавио, сви су били запрепашћени. Путин ме је препознао. Онда се срдачно насмејао и пружио ми је руку. Ја сам се представио, он је одмах рекао да зна ко сам и све о мени, да зна за моју странку. Рекао сам му да смо ми против уласка у ЕУ, да смо за унију са Русијом, он је климнуо главном у знак подржавања таквог нашег става. Рекао је онда да зна за моје робијање у Хагу – у даху је причао Шешељ.

У разговор се, навео је даље, у том моменту укључио Вучић.

Он је рекао: „Па, Војо, за тебе сви у Русији знају, не мораш да објашњаваш ко си“. А патријарх је био толико шокиран да сам мислио да ће се онесвестити сваке секунде. Онда сам се и њему обратио и ето тако је све то било – завршио је Шешељ.

Шешељу је ово био први пут да се сусреће са Путином и тврди да се ризик исплатио.

– Ван сваког протокола, у крипти Храма Светог Саве, први пут сам успео да се сретнем с руским председником Владимиром Путином. Кад сам бануо пред изненађену председничку свиту, Путин ме је одмах препознао, срдачно се насмејао и пружио руку. Десет минута смо стојећи разговарали – написао је Шешељ одмах након сусрета на Твитеру.