Прочитај ми чланак

СУМРАК СРБИЈЕ Срби се јавно одричу Бога и добијају НЕКРШТЕНИЦЕ и РАСКРШТЕНИЦЕ!

0

Неколико стотина Срба решило је да се на симболичан начин одрекне своје вере, па сада у фасцикли са документима чувају и један од ова два - раскрштеницу или некрштеницу.

Ова два „документа“ издаје Удружење „Атеисти Србије“, а за портал Телеграф.рс објашњавају да је идеја настала још 2009. године да би се заинтересованима пружила и симболична могућност да раскину везе са верском заједницом у коју су, најчешће мимо своје воље, уведени као мала деца, или бебе.

Ilustracija: Thinkstock

– Временом смо дошли до тога да наше раскрштенице и некрштенице имају и одговарајући графички формат, због све већег броја људи који су желели да своју раскрштеницу или некрштеницу и одштампају или другачије прикажу – кажу у Управном одбору Удружења „Атеисти Србије“.

Они објашњавају да ови папири немају никакву правну снагу и да су само симболични. Удружење је дало и изјаве за медије, које према мишљењу Србин.инфо, представљају напад на Српску православну цркву:

– Подједнако исправно питање би било и то колику правну снагу има црквена крштеница, од оног тренутка када се неко изјасни да више не жели да буде део те верске заједнице. Када је СПЦ у питању, та верска заједница одбија да омогући људима који се више не сматрају њеним делом да буду избрисани из њених матичних књига и у јавности онда наступа са апсолутно нетачним бројем верника – причају у УО „Атеиста Србије“.

Они кажу да су се тим поводом обраћали СПЦ и државним органима и тражили да њихови подаци не буду надаље злоупотребљавани од стране СПЦ.

– Нажалост, одговор институција је био обесхрабрујући и противречан. Обавештени смо да наши подаци неће бити коришћени, иако ће остати забележени и премда ће их СПЦ и даље користити да од државе добија неуставне привилегије на основу пријављеног броја верника. Укратко, наши подаци неће бити коришћени, али ће и даље бити коришћени, што је схизофрено – причају у Удружењу.

Најчешћи разлог из ког се људи одлучују на овај корак је то што желе да на симболичан начин имају потврду да је њихова наметнута везаност за верску заједницу окончана.

– У Србији нам их највише траже православци, али имамо раскрштенице и некрштенице прилагођене и издате и онима који су из римокатоличког, исламског или јудаистичког окружења – кажу у овом Удружењу.

Као што мисле да деца не би требалои да буду крштавана, исто тако одбијају да издају раксрштеницу или некрштеницу малолетним особама.

– Наш став је да само пунолетне особе, својом свесном одлуком могу да се прикључе или напусте верске заједнице и желимо и на овај начин те младе људе да научимо томе да зрело промишљају своје одлуке – причају у Удружењу.

Иако међу онима који траже раскрштенице и некрштенице има највише младих људи, понајвише у својим двадесетим годинама, било је и неколико примера старијих људи, у својим седамдесетим и осамдесетим годинама, а Атеисти Србије кажу да их шаљу у све крајеве бивше заједничке државе, Југославије.