Прочитај ми чланак

ОД КИШЕ ДО ЗИМСКЕ ИДИЛЕ „Игра“ циклона изнад Балкана доноси нове снежне падавине

0

Од данас па све до четвртка очекује нас типично јануарско време. Микс падавина, тачније суснежица, снег и киша доминираће на територији читаве земље. Температуре ће у раним јутарњим часовима бити тек нешто испод нуле и у благом плусу таком дана тако да се не очекује задржавање великих количина снега на тлу. Оно сто је извесније јесте стварање поледице због кише, која ће местимично падати све до викенда.

Како за „Блиц“ објашњава метеоролог Ђорђе Ђурић овакви временски услови последица су честог премештања циклона преко Медитерана. Они ће се премештати од западног преко централног дела Медитерана, од јужног дела Италије преко Сицилије ка јужном Јадрану.

GUZVA – SAOBRACAJ – SNEG – ZIMA – GRADSKI PREVOZ GSP – Autobusi na Zelenom vencu.
BGD, 10.01.2016.
foto:N.Skenderija

– Код нас ће под утицајем циклона пристизати влажна ваздушна маса која ће доносити кишу и суснежицу, а уједно ћемо са севера имати константно неки благи прилив хладне ваздушне масе – каже Ђурић.

Понедељак

Првог дана у овој недељи очекује нас претежно облачно време. На југу и југоистоку понегде са кишом, која ће се у јутарњим сатима ледити на тлу. У осталим крајевима могуће је провејавање слабог снега, а дуваће и ветар слаб и умерен, северни и северозападни. Најнижа температура од -3 до 0, највиша дневна од 0 до 3 степена.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Уторак

Слични временски услови наставиће се и током недеље, објашњава Ђурић. Широм Србије биће местимично са суснежицом и снегом, а на југу и југоистоку са кишом, која ће се у јутарњим сатима понегде ледити на тлу. Због тога ће на снази бити упозорење и повећана опрезност од поледице на путевима.

– У уторак ће бити хладније у северном делу Србије него у јужном тако да се падавине у облику снега очекују и у западним и брдско-планинским пределима – истиче Ђурић.

Среда

Средином недеље облачно уз већу количину снежних падавина у јужним и југозападним крајевима и у планинским пределима. Најнижа температура од -5 до -1, највиша од -1 до 3 степена. У већини крајева биће присутан микс падавина, али без задржавања снежног покривача, јер ће температуре бити у плусу.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Четвртак

Како објашњава метеоролог Ђурић у четвртак полако долази до промене временских услова и пада температуре. Очекује се више снежних падавина, а изостаће киша.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Петак

– Од петка као и за дане викенда очекује нас идилично зимско време, са температурама испод нуле, али свега неколико степени. Неће бити превише хладно, тако да ће ова недеља протећи без леденог таласа. Могуће је само стварање поледице – закључује Ђурић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!