Прочитај ми чланак

КО ЈЕ КОГА УВРЕДИО? Вербални окршај Ђиласа и њуејџ-комуниста из „Маркса 21”

0

Видео снимак који бележи лидера Савеза са Србију, Драгана Ђиласа, како је вербално дошао у окршај са студентима из њуеџовског квази-марксистичког покрета „Маркс 21“, обишао је интернет, да би убрзо потом представник опозиције упутио јавно извињење на свом Твитер профилу.

Како су известили корисници друштвених мрежа, запис је настао током суботње, деветнаестојануарске шетње „1 од 5 милиона“.

ЂИЛАС: „Никога нисам напао током шетње нити после ње. Истина је сасвим супротна.”

Лидер СЗС у саопштењу за јавност убрзо извинио за инцидент, казавши да му је жао због импулсивне реакције:

„Током протеста сустигли смо у шетњи групу младих људи који су скандирали: „Ђилас, Вучић, говна иста“. Прошао сам поред њих без реакција, али су они кад су ме угледали, кренули ка мени и дошло је до вербалног конфликта са људима са којима сваки пут заједно шетам. У питању су моји пријатељи, а не телохранитељи, јер телохранитеље немам.

Поводом увреда су ми се извињавали многи грађани, попут представника синдиката Поште који су ишли 10 метара испред ове групе носећи свој транспарент.

Ко су „Маркс 21”

Покрет „Маркси 21”, на свом порталу истиче да њихови чланови „морају реаговати на сваки вид угњетавања и борити се против сваког вида потлачености, те да је немогуће залагати се за социјалистичку револуцију уколико се активно не боре за ослобођење жена и ЛГБТТИQА+ популације, ако нису доследни/е антифашисти и антфашисткиње и не воде се идејом интернационализма.”. Иначе, у коореспонденцији са другима, искључиво се користе латиницом уместо ћирилицом и уместо Србије увек стављају геограФску одредницу Балкан, као простор на коме делују.

По завршетку шетње нашао сам се са својом децом узраста 6 и 7 година који са мајком и са мном шетају скоро сваки пут у првом делу док се не уморе. Отишли смо до књижаре Вулкан на почетку Кнез Михаилове. На изласку из књижаре чекала ме та иста група од десетак људи који су пред мојом децом почели да скандирају исту паролу. Рекао сам им да није у реду да то вичу када сам са децом и продужио сам, али су они наставили. Стао сам пред њих, док је њихова мајка Ива одвела Ану и Вука 15-ак метара даље и питао их да ли њихови родитељи знају како се понашају. Пошто нису престајали, опсовао сам их, што наравно није исправно. У наш конфликт умешао се пријатељ који је био са нама и један грађанин који је пролазио и видео ста се дешава и раздвојили су нас.

Ови млади људи који себе представљају жртвом су ме сачекали испред књижаре и упутили ми пред малом децом увреде, називајући ме речима које ће медији имати проблем да цитирају. Моја реакција је била крајње људска. Није требало да псујем, жао ми је због тога, али питам свакога како би се он понео да му се деси нешто овако. То што се бавим политиком не даје ми право никога да вређам, али не даје право ни другима да се овако понашају, посебно када сам на улици са својом породицом.“

„МАРКС 21”

На сајту организације „Маркс 21“ освануло је и друго виђење ствари, а где стоји да су њихови чланови шетали као део левог блока и да су пред крај шетње приметили да се њиховом блоку придружио и лидер Савеза за Србију, Драган Ђилас, са, како прецизирају, „тројицом телохранитеља“.

„Окупљени су почели да скандирају ‘Вучић, Ђилас, иста г*вна’, на шта је његово обезбеђење покушало да једном од наших активиста отме транспарент са натписом ‘Јавни извршитељи – приватна пљачка’“ објашњава се на веб страници.

Сукоб, додаје се, није ескалирао, а Драган Ђилас се удаљио, да би се поново појавио у њиховој близини и наводно им добацио „Имате 20 година, је ли вам знају родитељи где сте?“ што је прозроковало скандирање.

„Драган Ђилас тада нам је пришао бесан зато што га називамо г*внетом пред децом. У вербалном окршају који је уследио, на критике да је његова политика опљачкала наше родитеље и отерала читаве генерације у сиромаштво, Ђилас је почео да нас вређа, псује, говори нам да смо луди и да треба да се лечимо. Тираду је завршио мизогином и хомофобном псовком: ‘Ј*бем ли ти матер педе…у’, окренуо се и отишао у пратњи телохранитеља“, објашњавају из ове организације.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!