Прочитај ми чланак

ВУЛИН ЛАЖЕ И НЕГИРА 1244: Путин ће да подржи сваки договор Вучића и Приштине?!

0

Владимир Путин упутио је веома јасну, и дипломатску, и политичку поруку, да Русија подржава свако решење (у вези КиМ) које Србија постигне, тврди Министар одбране Александар Вулин, иако смо сви чули да је Путин ЧАК ДВА ПУТА истакао да оквир сваког споразума мора да буде Резолуција 1244.

„Дакле, оно што одговара Србији, одговараће и Русији…И то је од великог значаја за нас, да имамо подршку тако велике земље и њеног лидера“, рекао је Вулин за Радио Београд.

Путин је, каже, у тој поруци рекао да је Резолуција 1244 и даље на снази и да, уколико неко мисли да се може без те резолуције решавати питање КиМ, тај то ради на силу.

Он подсећа да у Резолуцији 1244 има делова који су позитивни за Србију, али и оних који су тешки.

Навео је и да је врло тешко образлагати европски пут, због њихове политике двоструких стандарда, а као пример навео таксе које је Приштина увела за производе из централне Србије на које је Европа прво ћутала, а потом „стидљиво реаговала“.

„Не разумем зашто не примени правила, зашто не примени уговорне одредбе, одреднице које су наведене у Споразуму о стабилизацији и придруживању баш за овакве случајеве“, каже Вулин.

Како каже, ЕУ има могућности да реагује на озбиљнији начин и каже Приштини – са оваквим понашањем, ваша европска перспектива не постоји.

„Или ће те спровести Споразум о стабилизацији и придруживању, или никада нећете добити визну либерализацију никада нећтете постати део Европске уније, што то не кажу, што се тако не понашају, него дођу и кажу – укините таксе, али фали ми иза тог зареза, фали ми наставак, или ће се десити то и то. Знате, нама се увек каже ако нешто не урадите биће то и то“, каже Вулин.

Примећује и да цела Европа ћути док се „пред нашим очима прави велика Албанија“.

„Ни једне једине речи. Можете само замислити како би неко реаговао кад би неко у Србији почео да говори на тај начин. Шта би нам се десило и какве би смо претње врло, врло брзо добили и шта би нам се у крајњој линији, не само претење и шта би нам се десило. Цела Европа ћути“, каже Вулин.

Играње са великом Албанијом је јако опасно, већ је, каже, узнемирала цео Балкан, а може да уради и много много горе ствари.

Када је реч о војсци Косова, Вулин сматра да није питање чија је војска јача, већ је спорна намера.

„Ви нама показујете да се ви спремате за некакав сукоб, сукоб који ми не желимо. Зашто то радите? Значи, спорна је намера и спорно је за кога се то прави и против кога се прави таква војска и наравно Срби не треба никад и ни на који начин да пристану на уцене и постану део те формације, јер свако ко уђе у ту формацију мора да зна да ће једног дана бити употребљен против своје браће, својих комшија, својих сународника, ни против другог“, упозорава министар.

Одговарајући на питање о враћању војног рока, Вулин истиче да је то врло комплексна ствар и да није само реч о „анализи колико ће нам новца требати и где би требало да отворимо касарну, или колико нових униформи треба да набавимо“.

„То је и политичка анализа, то је и економска анализа, колико ће то коштати, да ли земља то може да издржи, који су позитивни ефекти тога, који су негативни ефекти, наравно, то је дакле заиста веома комплексно и ми ћемо изаћи пред председника Републике и врховног команданта, са конкретним чињеницама, а онда ће се одлуке донети“, каже Вулин.

Није желео да у вези са тим лицитира датумима, наводећи да се на томе ради и када политичко руководство одлучи да се определи о томе – определиће се.