Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Шансе за споразум никад боље, Русија би прихватила

0

Косовски председник Хашим Тачи сматра да су планови о размени територија са Србијом најбоља могућност да се напредује ка чланству у ЕУ и НАТО.

„Споразум би донео већу стабилност и мир у региону. Косову би то омогућило пријем у ЕУ и НАТО“, рекао је Тачи, који је боравио у Бечу, агенцији АПА.

foto: www.president-ksgov.net

Он је истакао да неће бити никаквих етничких граница, већ да ће, како је рекао, „две земље“ остати мултиетничке.

Према његовим речима одговарајући споразум би значио да између њих више никада неће доћи до рата.

„Грађани би живели бољи живот, јер би споразум побољшао и економско стање, дошло би до стварања више радних места и границе би се отвориле“, објаснио је Тачи истичући да је узор „европски модел“.

Шансе за постизање успешног договора, према његовом мишљењу, су никада боље, јер ЕУ и САД подржавају планове.

„Новина је да би и Русија била спремна да подржи споразум, који би две стране прихватиле“, тврди Тачи.

Он је истакао да је због тога важно да се искористи актуелни тренутак како би се постигао споразум који би био избалансиран и узео у обзир интересе обе стране.

„У прошлости таква велика спремност није постојала. Ако не будемо искористили ову шансу онда ће нас због тога наше становништво наредних деценија кунути“, указује Тачи.

Споразум, према његовим речима, не треба само да изнова регулише ток границе.

„Не ради се само специфично о размени територија, већ и о многим другим аспектима“, објаснио је он.

Тачи каже да споразум треба да буде свеобухватни, који треба да се бави и другим питањима као што је и питање несталих соба у рату на простору бивше Југославије. Споразумом, такође, треба регулисати и културно наслеђе Срба на Косову. Биће, како најављује, и речи о економском развоју, као и о оним темама које су и даље отворене између Приштине и Србије.

„Споразум треба коначно да реши проблем и не треба да буде само привремена солуција“, подвукао је он. Тачи је одбацио оптужбе да се залаже за „велику Албанију“.

„Неће бити никакве ‘велике Албаније’, као што неће бити ни ‘великог Косова’. Уместо тога тежимо ка интеграцији региона у европски простор“, објаснио је он. Када је реч о трансформацији Косовских безбедносних снага у косовску војску, Тачи је рекао да се ради о оправданој одлуци суверене државе.

„Одлучио сам на основу жеље грађана Косова. Војска је мултиетничка и треба заједно са другим земљама, као и са Србијом и другима у региону да се бави обезбеђењем мира. Наша грешка је била што нам је требало превише времена. То је одавно требало учинити“, сматра Тачи.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!