Прочитај ми чланак

НА ПРАГУ НОВЕ СЕНЗАЦИЈЕ: Шта представља “загонетни” симбол на руском ловцу Су-57?

0

Јуче је на аеродрому Жуковски фотографисан руски ловац Су-57 (Т-50-3 ПАК-ФА) са евиденцијским бројем “53” који је на себи имао до сада непознате ознаке. Наиме, на вертикалним репним стабилизаторима авиона поред силуете ловца пете генерације Су-57 је уочена и силуета летелице која неодољиво подсећа на амерички стратегијски бомбардер Б-2, али и на нови пројекат руске беспилотне летелице шесте генерације Охотник-Б.

Ова фотографија је заинтригирала бројне читаоце разних ваздухопловних форума, који су покушали да демистификују значење ових ознака. Једни говоре да се ради о верзији авиона који ће имати пресретачку улогу, те да ознака представља његов главни будући плен – “амерички стратегијски бомбардер Б-2”. Са друге стране, већина сматра да се ради о силуети беспилотне летелице Охотник-Б која се налази у финалном стадијуму свог развоја. Наиме, постоје информације да се ове године очекује и њен први самостални лет. Приказани модел авиона ће такође учествовати у фази њеног тестирања.

„Охотник“ се ради у кооперацији компанија “Сухој” и “МиГ”. Процене су да ће летелица достизати масу од 20 тона, што је дупло више од тактичког ловца четврте генерације МиГ-29. Његова крстарећа брзина лета ће бити подзвучна (до 1,000 км/ч), док ће његов максимални долет износити 3,500км. Летелица ће моћи да се попне на висину од 10,500 метара. Одатле ће високо-прецизним оружјем моћи да уништава непријатељске копнене циљеве и врши операције ваздушног извиђања.

Основна конструкторска база за израду ове летелице је шема тзв. „летећег крила“

Летелица ће бити направљена по технологији која ће му обезбедити малу радарску рефлективност-видљивост. Убојно наоружање ће да носи у унутрашњим борбеним спремницима, слично као код ловаца 5.генерације. Корпус беспилотног апарата ће бити направљен од композитних материјала. Према руским изворима летелица се налази у завршној фази тестирања, где се довршава завршни процес интеграције електронских компоненти и њеног коначног калибрисања.

 

Подсетник

Су-57 је руски вишенаменски борбени авион пете генерације, којег су развили ваздухопловни инжињери ОКБ Сухој. Он је намењен извршавању огромног спектра задатака који се могу поставити испред једне ваздухопловне борбене платформе, као што је остваривање апсолутне ваздушне превласти изнад територије на којој се изводе активна борбена дејства, уништавање најразличитијих копнених циљева и површинских бродова који су ојачани савременим противваздухопловним борбеним средствима, операција извиђања и надзора ваздушног простора на великим удаљеностима, уништавање командне инфраструктуре непријатеља итд..

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!