Прочитај ми чланак

ЈЕВРЕЈСКА ОПШТИНА БЕОГРАД: Запрепашћени смо писањем о „љотићевцима“

0

БЕОГРАД - Јеврејска општина Београд данас је, у писму главном и одговорном уреднику "Политикиног забавника" Зефирину Грасију, изразила запрепашћење писањем о љотићевцима у последњем броју тог недељника и затражила исправку и извињење.

„Збуњени смо и констернирани текстом ‘Дуго путовање Хенрика Лаутнера’ аутора Немање Баћковића, поготово антрфилеом ‘Ко су били љотићевци?’ у коме новинар описује лик и дело фашистичког идеолога, сарадника нациста и вође СС добровољаца“, истиче се у саопштењу.

Како се подсећа, Димитрије Љотић и његов покрет „Збор“ се нису тек тако и случајно, како аутор имплицира, изједначавали са нацистима и фашистима.

Димитрије Љотић је био локални нациста и организовао је војску, Српски добровољачки корпус (нем: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) која је била у служби Вермахта, а чија идеологија је била идентична нацистичкој: истребљење Јевреја, комуниста и западњачког капитализма. Корпус је био злогласан по злочинима над становништвом, посебно Јеврејима и Ромима, партизанским устаницима и припадницима покрета отпора.

„Љотићеве јединице су учествовале у стрељању ђака у Крагујевцу у октобру 1941“, додаје се у писму.

Јеврејска општина Београд подсећа да су нацисти финансирали Љотићев „Збор“ на сличан начин како су финансирали и Анту Павелића – чак је и сам Херман Геринг сматрао да је „Збор“ идеалан партнер за нацистичку партију.

Подмладак „Збора“, Бели орлови, већ су 1940. испред Београдског универзитета салутирали Хитлеру и Мусолинију и узвикивали ‘доле са Јеврејима!'“, а многи од челника „Збора“ су имали изражено антисемитске ставове, нпр. генерални секретар Милорад Мојић који је превео Протоколе сионских мудраца на српски језик.

„Такви људи су били најближи сарадници човека о чијем сте животу објавили ушећерену верзију, а погибију његових квислиншких војника романтизовали на крају самог текста ‘Дуго путовање Хенрика Лаутнера'“, напомиње се у писму главном и одговорном уреднику „Политикиног забавника“.

„Господине Граси, Димитрије Љотић је био антисемита и фашиста, а његове идеје су одјекнуле слично као оне које је имао Гебелс. Ни један ни други нису били убице, али су били убице за писаћим столом, идеолози најгоре машине смрти у историји цивилизације. Апологетским текстом који је објавио ваш недељник вређате не само Јевреје у Србији, већ све грађанке и грађане ове земље чији су преци дали своје животе у борби за ослобођење, у борби против страних окупатора и домаћих издајника“, истиче се у писму и додаје:

„И зато тражимо исправку и извињење. Тражимо да не контаминирате нове генерације ревизионистичким скаскама о осведоченим квислинзима. Тражимо у име 16.000 ваших јеврејских суграђана који због Љотића и њему сличних више не могу да траже правду за себе. Тражимо то у предвечерје дана сећања на Холокауст, као потомци који се сећају, као Јевреји који живе у Србији и воле Србију“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!