Прочитај ми чланак

ХАОС НА УЛИЦАМА АТИНЕ: Хапшење демонстраната, повређени полицајци ФОТО, ВИДЕО

0

Најмање 25 грчких полицајаца повређено јеу сукобима испред парламента у Атини, током демонстрација против Споразума из Преспе с Македонијом.

Демонстрације су привукле десетине хиљада људи на улице Атине, а до сада је ухапшено седам особа.

Демонстранти су гађали полицију камењем, фарбом, запаљивим флашама, бакљама и другим предметима, а полиција је одговорила сузавцем.

Мушкарац огрнут у грчку заставу напао је полицију великом мотком, док су други махали заставама и њима ударали полицајце.

Демонстранти су навели да су многи од њих напустили протест због огромних облака дима баченог сузавца.

Трг испред парламента је готово испражњен до почетка вечери, а мање групе демонстраната наставиле су да се сукобљавају с полицијом.

Грчки парламент би сутра требало да почне дебату о Преспанском споразуму, а гласање о ратификацији очекује се до петка. Тај споразум предвиђа да име државе буде промењено у Северна Македонија, а да Грчка заузврат престане да блокира њено учлањење у НАТО и ЕУ.

Македонија је већ испунила свој део договора, пошто је Собрање ратификовало Споразум из Преспе и усвојило уставне амандмане којима се мења име земље.

Грађани који су данас протестовали у Атини противе се споразуму јер верују да било какво коришћење речи Македонија у имену суседне земље представља узурпацију античког грчког наслеђа и да се тиме изражавају територијалне претензије према Грчкој.

Грчки премијер Алексис Ципрас за сукобе на данашњем протесту окривио је „екстремистичке елементе и чланове Златне зоре“, крајње десне антиимигрантске странке.

Организатори су најављивали да очекују око 600.000 људи на данашњем скупу, а полиција је проценила да их је било око 60.000.

Док су организатори навели да ће само из северне Грчке доћи 3.000 аутобуса с демонстрантима, полиција је објавила да их је стигло 327 из целе земље.

Окупљенима су се обратили бивши конзервативни премијер Антонис Самарас, члан манастирске заједнице Света гора и бивши амерички политичар грчког порекла Крис Спиру.

У знак солидарности с демонстрантима, пољопривредници су данас на северу Грчке привремено блокирали пут који води ка граници с Македонијом.