Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: Градоначелник Вуковара отворио сезону лова на српску децу?

0

Вуковар -- Градоначелник Вуковара Иван Пенава одржао је у понедељак конференцију за медије на којој је навео да је Хрватска угрожена “пузајућом великосрпском агресијом“.

Епицентар те агресије је, како је рекао, Вуковар.

Како преноси хрватски портал “Индекс“, Пенава је у скоро једносатном обраћању медијима прозвао и председника СДСС-а Милорада Пуповца због посета осуђеним ратним злочинцима у затвору и упозорио на четничка обележја широм града.

“Шта рећи кад та иста особа 2016. по правоснажној пресуди посети лично у затвору ратне злочинце с укупно 138 година затворске казне“, рекао је Пенава и оценио да то “не може да буде случајност“.

Пенава је рекао и да “у Хрватској постоје групе које не желе респектабилну Хрватску и, будући да су минорне, служе се лажима, ширењем песицизма, преувеличавањем и застрашивањем.

“Та политика има свој легалитет на подручју Републике Хрватске, али с обзиром на број гласача које има, питање је има ли и легитимитет“, рекао је Пенава.

Пуповцу је замерио и што се 17. новембра прошле године, када је посетио Вуковар и бацио венац у Дунав, а венац је положио и на Меморијалном гробљу жртава из Домовинскогх рата, није се поклонио само жртвама великосрпске агресије на град, што Пенава сматра чистом провокацијом.

Новинарима је, између осталог, показао и слајд са фотографијом снимљеном у градској четврти Борово насеље на којој се види у снегу написано “четири С“, те кратки снимак са финалне утакмице у Вуковару одржане прошле године, а на којој се види како извођење хрватске химне ученици Средње техничке школе Вуковар, који наставу похађају на српском језику, прате седећи на трибини.

За такво понашање окривио је оне “који ту децу уче да не воле земљу у којој живе и систем који је то омогућио“.

Пенава је на својој страници на Фејсбуку објавио и линк на службени сајт Града Вуковара на којој је извештај његовог наступа са конференције, али и снимак локалне фудбалске утакмице, на почетку које неки вуковарски тинејџери не устају током извођења хрватске химне.

Како наводи “Индекс“, није замагљено лице малолетника, нити на било који други начин није заштићен њихов идентитет док их “користи као алат у својим политичким потезима“.

“Дакле, свако из Вуковара је тинејџере могао да препозна и подстакнут Пенавином реториком о томе да су баш ти тинејџери доказ пузајуће великосрпске агресије на Вуковар и Хрватску да реагује у складу са својим менталним и физичким капацитетима“, наводи портал “Индекс“.

Конференција је изазвала бурне реакције реакције Милорада Пуповца, али и врха ХДЗ-а, укључујући и оне председника владе и Сабора Андреја Пленковића и Гордана Јандроковића.

Пленковић му је поручио да “није надлежан за вођење политике ХДЗ-а“, те га позвао на састанак у Загреб.

Два дана након што је Пенава на Фејсбуку објавио линк са снимком, 16. јануара, у вечерњим сатима је у Вуковару нападнут српски ученик ком је разбијена аркада и нанесене су му лакше телесне повреде. Реч је ученику трећег разреда школе са Пенавине конференције – Техничке школе “Никола Тесла“.

Ученик који похађа наставу на српском језику, а који је иначе из Мирковца недалеко од Вуковара, чекао је аутобус када га је напало пет-шест малолетника са фантомкама на главама, као и један без фантомке.

Њега је нападнути младић препознао, а наводно се ради о ученику који похађа исту школу, али на хрватском језику.

Медији су вест о нападу објавили у четвртак.

Пенава је, како пише “Индекс“, штуро осудио тај напад.

“Не желим да коментаришем никакве изјаве из СДСС-а. Очекујем од полиције да добијем пун извештај о догађају. Жао ми је што је дошло до сукоба и што је младић повређен. Увек сам против насиља“, рекао је он.

“Напад је резултат његове конференције за новинаре и непрекидног антисрпског деловања. Оно што се догодило дубоко ме је погодило. Пенава упорно игнорише трећину свог становништва, а прави градоначелници тако се не понашају. Осим тога, питам се када је то фудбалска утакмица постала образац понашања. На фудбалским игралиштима и стадионима имали смо прилику свашта да чујемо, па и скандирање ‘За дом спремни’ или ‘Убиј, убиј Србина’, оа се некад на њих реаговало, а некад није јер се није чуло. Тако би се могло сада рећи, шта би било да Иван Пенава није видео ту децу на игралишту”, навела је СДСС-ова посланица у Сабору Драгана Јецков.

“Индекс“ наводи и да вреди споменути да је Пенава по занимању просветни радник, професор физичког васпитања.

“Без обзира на то, чини се да нема проблем са тиме да ширењем снимка, на којој је тинејџере српске националности лако препознати јер им идентитети нису заштићени, могуће отворити сезону лова на српску децу у Вуковару“, наводи портал.

Полиција је објавила како сумња да се ради о сукобу две навијаче групе, наводи Хина.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!