Прочитај ми чланак

ДРЖАВА НИШТА НЕ ПРЕДУЗИМА: Нова дрога у Србији – користе је таксисти и студенти

0

Нове паметне дроге преплавиле су тржиште Србије. Нуде се радницима и студентима да боље и дуже раде, а продају се путем интернета. Чак толико су "зашле" међу наше грађане да их узимају и таксисти да би предупредили умор, радили дуже и зарадили више.

Барем тако они описују своје искуство. Додуше, како наводе психијатри, то и нису дроге већ психоактивни лекови, који спадају у такозване ноотропике, а који се прописују за побољшање неких менталних функција или отклањање сметњи у психичком функционисању. Уколико се злоупотребљавају, кажу они, могу да разоре организам, „одведу“ корисника у наркоманију или алкохолозам, али и да разоре породице.

Недавно се извесни Радомир, бивши таксиста, исповедио за РТС, тврдећи да недавно сазнао да постоје паметне дроге које његовим колегама омогућавају да раде дан и ноћ и добро зараде.

„Нисам хтео да пијем те дроге“

– Нисам дуго радио тај посао јер су захтевали много од мене. Да се не спава. Да се вози. Ризикујеш и главу држиш у торби. Своју и од путника. Остали су људи да раде тамо, а који узимају ту супстанцу. Не знам како се зове, а то је да се остане будним. Може три дана да вози људе, да таксира – прича Радомир.

Према информацијама које је објавио РТС, ове пилуле у Србији нису регистроване али се продају путем интернета па тако једноставно било ко може да купе 10 таблета по цени од 1.200 динара.

„Купите лекиће и све ће бити океј“

То јесте тачно, јер је „Блиц“ пронашао сајт који продаје тај лек рекламирајући га да је недавно постао познат као ноотропик или „паметни лек“ јер побољшава ментални рад и повећава концентрацију током дана.

„Стручњаци“ с тог сајта тврде да тај лек користе студенти током дугих учења и за време испита.

„Незванична употреба је успела да се покаже као идеална за многе друге ситуације, посебно оне које захтевају дуге радне или непријатне сате. Људи у ситуацијама које захтевају продужене периоде свесног стања и пажњу највише профитирају од модафинила. Првобитно је направљен као лек за нарколепсију, а касније је почео да се користи и за друге поремећаје спавања као сто су замена дана за ноћ и претерана поспаност, али и инсомнија“, пише на том сајту.

Они још кажу да тај лек постоји већ 17 година на тржишту у више од 20 земаља, као и да смањује умор, повећава будно стање, побољшава памћење и рефлексе као и мотивацију и расположење.

„Толико је ефективан да га владе широм света користе за своје војне, медицинске и свемирске истраживачке програме. Људи који га користе су здраве индивидуе, безбедан је, без нуспојава, без потенцијала за злоупотребу и зависност“, пише на том сајту.

То је јако опасно!

Са друге стране, стручњаци врте главама не верујући да на црном тржишти Србије „дрога дрогу стиже“ и апелујући да људе да лекове и друге сусптанце никако не купују путем интеренета јер то може да буде јако опасно.

Наш највећи стручњак за болести зависности, психијатар проф. др Иван Димитријевић из Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, каже за „Блиц“ да тај лек може да буде јако опасан.

– Коришћење тог лека одражава се на све функције у организму. Такође, доводи до поремећаја ритма сопавања, ремећење породичних односа, а касније може да доведе корисника дотле да пређе на неке јаче психоактивне супстанце, дроге и алкохол. У питању је стимуланс централног нервног система. Често га људи, који су на најзначајнијим позицијама, користе јер желе да од 24 часа направе 36 – истиче тај стручњак.

Према његовим речима, сви, а највише студенти и млади људи, морали би да буду упозорени на штетне ефекте тог лека.

– У питању је мењање животног ритма који нам је природа дала и то сигурно води у проблем. Што се тиче продаје лека путем сајтова, ту би требало да реагују надлежни органи јер је илегално. Томе се мора стати на пут. Све оно што радимо са грађанима у смислу превенције употребе дрога и других психоактивних сусптанци за неколико дана то се сруши таквим и сличним стварима. Стижу све новије и новије дроге, а псоледице су несагледиве – казао је проф. др Димитријевић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!