Прочитај ми чланак

ДСС: Путин недвосмислено поручио да не подржава поделу КиМ

0

Београд -- Путин је у Београду "недвосмислено поручио" да Москва "никако не подржава идеју да Србија прихвати сецесију, односно поделу Косова", каже Милош Јовановић.

Јовановић, председник Демократске странке Србије (ДСС), је у писаној изјави оценио да је посета руског председника Владимира Путина Београду значајна „не само због закључених споразума о сарадњи и меморандума о разумевању у разним областима, већ пре свега због јасно изнетог става Русије да се Москва залаже за постизање обострано прихватљивог решења за Косово на основу Резолуције 1244 Савета безбедности“.

„Тим ставом је Владимир Путин недвосмислено поручио да Русија никако не подржава идеју да Србија прихвати сецесију своје јужне покрајине, макар и кроз разграничење Срба и Албанаца по етничком принципу, односно поделу Косова“, навео је председник ДСС.

По његовим речима, Путин је „јасно изрекао да Србија има гаранцију да ће Русија штитити њен територијални интегритет докле год то чини њена власт“.

„У таквим околностима и уз реалну могућност да ће већ у мају евроскептичне странке освојити већину у Европском парламенту, што би позицију Србије значајно побољшало, једини одговоран став српске власти јесте да се са Приштином наставе разговори искључиво о техничким, односно практичним питањима којима се уредјује живот и односи Срба и Албанаца и којима се не угрожавају суверена права државе Србије над Косовом. Због тога се питање статуса мора ставити у стање мировања“, оценио је Јовановић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!