Прочитај ми чланак

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О ПОСЕТИ ПУТИНА: Долази нам велики пријатељ и брат!

0

Патријарх српски Иринеј се са председником Русије Владимиром Путином први пут сусрео 2011. године у Храму Светог Саве, када му је и уручио Орден Светог Саве, који је највеће признање Српске православне цркве.

Након тога, видели су се поново у Београду приликом Путинове последње посете 2014. године, а потом и 2017. у Москви, када је поглавар СПЦ са представницима других православних цркава био специјални гост код Путина на вечери.

Фото: spc.rs

Патријарх ће 17. јануара руског председника опет сачекати у нашем најлепшем и највећем храму на Врачару, за чији је завршетак управо Русија обезбедила огромну помоћ, а о томе какав је утисак о једном од најмоћнијих људи света стекао приликом њиховог упознавања, како се Путин опходио према њему и шта му је поручио током разговора које су водили, поглавар СПЦ је потпуно искрено говорио за наш специјални додатак.

– Сећам се да сам када сам га упознао био потпуно изненађен, али најпријатније. Он се, да тако кажем, сасвим нормално понашао, из његових речи и гестова никако се није могао стећи утисак да се ради о тако моћном лидеру, тако јакој личности, таквој величини – присетио се патријарх упознавања са Путином.

Разговор са њим, каже, одвијао се потом сасвим природно и спонтано.

– Путин је тако природан, љубазан човек. Наши разговори, и тај први, али сви остали, били су потпуно људски, срдачни и заиста ме је одушевио начин на који је разговарао са мном. Веома ме је гануло када сам чуо са колико љубави је говорио о српском народу, нашим братским односима, православљу, цркви – испричао нам је патријарх.

Долазак Путина у нашу земљу, истиче поглавар СПЦ, велики је благослов и дешава се баш у прави час.

– Његов долазак у Србију има велики значај у овом нашем времену. Долази нам пријатељ, и не само наш актуелни пријатељ, него пријатељ из земље која је одувек била заштитнички настројена према нама. Русија нам је помагала када год нам је било тешко и онолико колико је могла, а помаже нам и данас. Много је важно што данас знамо да имамо подршку тако велике земље и човека који је велика личност нашег времена – каже патријарх.

Хвала за све

Патријарх наводи и да већ зна шта ће рећи Путину када се сретну.

– Његов долазак ће бити идеална прилика да му се захвалим за све што су он лично и Руси учинили за нас, посебно за њихов велики допринос у изградњи и завршавању Храма Светог Саве, као и подршци коју пружају Србији по питању Косова. Много ми је драго што ћемо се опет видети у Храму – каже Иринеј.