Прочитај ми чланак

АТИНА ЖЕСТОКО НАПАЛА МОСКВУ! Смета им истина о ширењу НАТО пакта

0

Грчко министарство спољних послова верује да је коментар руског министарства спољних послова о усвајању амандмана на Устав од стране Скупштине Републике Македоније "неспојив" са нивоом пријатељства две земље, да игнорише демократске институције у Грчкој и уплиће се у унутрашње послове. и да је Русија дужна да назива суседну земљу "Северна Македонија", речено је у грчком министарству спољних послова.

Раније је руско министарство спољних послова назвало је усвајање амандмана „наставком вештачки усвојеног имена државе наметнутог споља како би се Скопље присилило на чланство у НАТО“, што крши македонско законодавство, а игнорише став председника и мишљење већине становништва које је против „Преспанског споразума“.

Према Москви, недавни догађаји у Грчкој указују на експлозивност ситуације, која је пуна подривања стабилности и сигурности на Балкану – повлачење Паноса Каменоса из владајуће коалиције, лидера Независних Грка, који се противи Преспанском споразуму, покрећући гласање о поверењу влади.

У коментару се наводи да “у Атини,“ Преспански споразум ”гурају, заобилазећи мишљења грађана земље, и да нема говора о референдуму о овом питању који утиче на фундаменталне националне интересе”.

Атина је изразила своје неслагање са овим ставом.

“Споразум из Преспе након његовог потписивања доприноси јачању стабилности и мира на Балкану. То је међународно признати модел за решавање спорова између две независне суверене државе под окриљем УН-а без икакве интервенције треће стране “, саопштено је из грчког министарства спяних послова.

Према Грчкој, ове разлике су дуго поткопавале изгледе народа у региону за мирним суживотом и заједничким радом у циљу стабилности и беыбедности у региону.

„Наши међународни партнери су позвани да поштују дух и реч споразума и да поздрављају чињеницу да је политичко руководство двеју земаља показало потребну политичку храброст за постизање рјеешења за акутни проблем, док у исто време штити своје националне интересе“, саопштава грчко министарство вањских послова.

„Позивање на политички развој домаћих догађаја у пријатељским земљама од стране руског министарства иностраних послова не одговара нивоу који карактерише односе између Грчке и Русије, и старе пријатељске између наших народа“, речено је у документу.

„Истовремено, то изазива легитимну забринутост зато што се игнорише координирано и ефективно демократско функционисање институција у Грчкој, чије конституисање садржи јасне одредбе у вези са свим могућим непредвиђеним околностима у унутрашњем политичком поретку који свакако није погодно поље за коментаре трећих страна“, додаје грчко министарство спољних послова.

Грчко министарство спољних послова се нада да ће Русија сада назвати суседну земљу „Северна Македонија“. Атина позива Москву да избегне „сличне изјаве“.

„Уверени смо да ће Русија, која је годинама признавала БЈРМ као“ Републику Македонију „, поштовати осетљивост грчког народа на кориштење назива Македонија и од сада ће ову земљу назвати својим новим уставним именом, односно“ Северном Македонијом „, и што је најважније, суздржати се од давања сличних изјава и мешања у унутрашње послове Грчке “, наводи се у изјави грчког министарства спољних послова.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!