Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ лагао о значају ордена; У Русији пишу против мене, хоће да будемо послушници

0

Иако је познато да Александар Вучић није добио исто значајан орден као славни српски владари, то му није био проблем да по том питању каже уживо у тв емисији неистину.

Наиме, орден који су добили Карађорђе, регент Александар, Никола Пашић је у то време био НАЈВИШЕ ДРЖАВНО ОДЛИКОВАЊЕ У РУСИЈИ. Орден Александар Невски је укинут, па опет успостављен 2010. године, добио га је и Богољуб Карић 2016. године за економску сарадњу са Русијом и сада је четврти или пети по значају у Русији. Највише државно одликовање, попут ордена који су некада добили српски владари, данас је Орден Андреја Првозваног и добио да га је председник Кине Си Ђипинг.

Председник Србије Александар Вучић гост је специјалне емисије на ТВ Пинк која је посвећена свим актуелним темама и горућим питањима.

Нека од питања, поред статуса Косова и Метохије, биће и обрачун државе са криминалом, односно увођење драконских казни за починиоце кривичних дела која укључују и доживотну казну затвора, затим могућност расписивања ванредних избора, стање у опозицији, као и предстојећа посета председника Русије Владимира Путина Србији. Домаћин емисије је Ирена Вукотић.

МЕРЕ СРБИЈЕ ПРОТИВ КРИМИНАЛА

Људи су гладни правде, треба нам више правде, а чиме ћемо за то да се боримо ако не строжијим казнама, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Гостујући у програму Пинк телевизије и коментаришући измене закона односно поостравање казнене политике, Вучић је навео да он не зна ко су „крупне рибе“, али да мисли да је важно да направимо системске мере и да смањимо стопу криминалитета у нашој земљи.

Код нас су вести из црне хронике увек на насловним странама, али свеједно, наше је да то смањимо на минимум и да урадимо озбиљне ствари, рекао је Вуциц.

Како каже, сви проналазе нацине како да извргу закон руглу и на било који нацин умање казне криминалцима.

– Оно што ми хоћемо, јесте да кажемо да не могу да производе дрогу. Будемо ли дозволили да нам дрога поједе школе готови смо и џабе нам реформе. Доносимо драконске казне и законе – рекао је Вучић.

Председник је рекао да неки можда не разумеју мере које Србија жели да преузме и можда би неки желели да држе предавања на ову тему, јер су „стручњаци“, зато Србија жели да препише казне из земаља Европе.

Вучић је рекао да су судови у време претходне власти за трговину наркотицима изрекли чак 61,11 одсто условних казни. На коментар новинара да поједине судије кажу да није оригиналан и да су и претходници покушали исто да поостре казнену политику, као и да се показало да то не смањује број кривичних дела, Вучић је запитао о коме се ради, а на одговор да је реч, на пример, о судији Апелационог суда Миодрагу Мајићу, узвратио:

– Како сте га погодили одмах? Не можете никог другог ни да читате, пошто не силази са Шолакових и Ђиласових медија. Богом дан да соли памет, а прво сврати до неких амбасада да му они кажу шта да мисли о томе. Па се он онда појави да нам објасни ста мисли о томе – приметио је Вучић.

Истакао је да је сит тога да мора да одћути таквима који нам стално држе нека предавања.

– Кад су то повећавали казне, када су за трговину дроге 61,11 одсто од осуђујућих пресуда биле условне осуде, па када су то онда повећавали казне? – запитао је Вучић.

Он је указао да је исто тако адвокат Бопривоје Боројевић, ибаче члан странке Вука Јеремића рекао да је ових дана у великој акцији полиције ухапшени Филип Кораћ „невин и фин“ човек.

– Нема ко не зна ко је Кораћ. Што не кажете како му иду телохранитељи по граду. Ми их хапсимо, па их пуштају, иако шетају хеклерима. Шта ће им хеклери, све поштени свет – казао је он.

Вучић је казао да је Кораћ онај јоји је организовао довођење Хрвата на стадион Партизана.

– Они који су скинути голи, од којих су неки већ убијени. Та банда мафијаша и нарко дилера дошла је да заводи ред по налогу Кораћа, за којег ови знају да није крив. Што је доводио те људе? Да постави своју мрежу нарко дилера. Што то радите када сте поштени – поручио је он.

Рекао је да опозиција хвали мафијаше, да причају како знају да су то фина господа, јер хоће паре мафијаша.

– Не знам ко су све крупне рибе, али оно што мислим да је важно, то је да ми направимо системске мере и да смањимо стопу криминалитета, која је у последње време значајно умањена, али недовољно – рекао је Вучић.

Доносимо драконске казне, а ако неко не разуме, па очекује да питамо једну, другу, трећу амбасаду, ми ћемо да преписујемо казне као у тим земљама, рекао је он.

– Први пут када те ухвате да дилујеш дрогу, идеш пет година у затвор. А дуги пут кад га ухвате, нема више казне од пет, већ седам ипо година минимум, нема више условне. А за трећу, десет година – најавио је председник.

На злонамерне коментаре да су се на улице вратиле деведесете, он одговара:

– Јел знате која година је била најгора по питању криминала? 2001. година, и 2002, као и 2003, када је убијен и премијер. Али то ником није одговарало да се помиње, хтели су само да сатанизују Милошевића – нагласио је Вучић.

Они, каже, желе да живе у 90-тим, јер не умеју да функционишу у промењеном свету, у каквом ми данас живимо, али да он неће дозволити да криминал влада као тих година и деценија.

Према његовим подацима 2001. било је 215 кривичних дела убиуства, а 2017.“свега“ 72. Нешто лошија, додао је, била је прошла година са 96 или 97 убустава.

Додао је да је за силовање блага политика кажњавања, 3 године затвора, али да ће и ту бити веће и драконске казне.

– Пет до 15 година! Толике це казне бити, па да видимо да ли це неко покушати да силује и да мисли да це да се извуче – каже Вучић, додајући да је они који су за њега рекли да „није оригиналан“, требало да те мере већ уведу и преузму.

– Ја ризикујем све, они ништа – рекао је Вучић и поновио да је политика странака бившег режима заправо политика повратка у 90-те.

О ИНИЦИЈАТИВИ ИГОРА ЈУРИЋА

Вучић рекао да жели да охрабри Игора Јурића, који се борио за увођење доживотне робије за убице деце, а не за или против власти, истичући да данашњи напади на њега показују да део политичке елите у Србији уопште није био заинтетересован за добробит деце, већ само како могу нешто, па и Јурића, да искористе да нападну Вучића или његове сараднике.

– Тај човек се месецима борио, некада ми се допадало, некада не оно што је радио, али шта да кажете човеку који је изгубио дете на најтрагичнији начин? Шта друго да радите, осим да се посветите томе да се то никоме више не деси. И он је то изгурао. И не занима ме шта ће рећи Савет Европе или било ко други, пречи су ми животи наше деце – рекао је Вучић за Пинк.

Он, међутим, наводи да су данас сви скочили на Јурића зато што хвали одлуку која је донета.

– Па, он се за то борио, не за то да на власти буде Вучић или Петар Петровић, него да деца буду заштићена и то је прошло. Али, не, ти си зликовац, ваљда је добар само онај који ће да каже нешто против државе или мене – истиче Вучић.

Како каже, то показује да део политичке елите уопште није било брига за децу и нарко дилере, већ да то „искористе да нападну мене или сараднике“.

Он је Јурићу поручио да се и даље бави заштитом деце.

– Биће ту још предлога, неки ће проћи, неки не. Желим да га охрабрим и да се не секира, резултати се хвале и памте, а не они што су агресију и примитивизам ставили на врх свог политичког деловања – каже Вучић.

ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА САМ ПОМАГАО

Поводом неразјашњеног убиства Оливера Ивановића, Александра Станковића Мутавог и Далибора Деспотовића, он каже да имају оперативне доказе за последњу двојицу.

Он је подсетио да су Марко Јакшић и Рада Трајковић од 2005. о Оливеру Ивановићу говорили све најгоре, а данас су се напраснбо претворили у његове поштоваоце, приметио је вечерас председник Александар Вучић.

Оптужују, каже, и Небојшу Човица да је заједно са њим учествовао у неким спорним пилот пројектима, као и да је желео да разбије мањину од 80.000 Срба јужно од Ибра.

– То је говорила Рада Трајковић, не Вучић – рекао је и додао да је да су Ивановића оптуживали да је за то за шта су га лажно оптуживали имао подршку Београда.

– Председник Заједнице српских општина Марко Јакшић оптужио је носиоца Српске листе Оливера Ивановића и Координациони центар да руше јединство косовских Срба. И каже да је само државни савет овлашћен за преговоре, а не други, поготово не Ивановић који има подршку три промила Срба… А, Јакшић данас објашњава да је Ивановић био свесрпски лидер са 100 одсто подршке, а да су га зликовци из Београда убили – рекао је Вучић.

– Оливера сам познавао доста дуго, од пре 2000. године. Он је обављао важне функције увек, водио је те групе „Чувара мостова“ северно од Ибра, имао је ауторитет и интегритет, али није био увек најомиљенији. А, најсмешније ми је када они који су о њему говорили најгоре, данас о њему говоре најлепше – обелоданио је он.

– Немојте да лажете народ да је Оливера убио Вучић, ја сам послао свог старијег сина да га сачека из затвора. Трудио сам се да тој породици помогнем у том поступку. Ја сам тог човека помагао на разне начине, варао сам и албанске законе да би та помоћ стигла – додао је Вучић.

Он каже да се убиство десило у дану када су расписани београдски избори.

– Зар неко мисли да је некоме у Београду одговарало да се то деси…Кажите ми коме би то одговарало, сем ако је у питању неки тотални лудак“, запитао је.

Оливер Ивановић је, каже, изашао на изборе и убедљиво изгубио, и никаквих проблема није било.

Истакао је да је Београду веома важно да се расветли то убиство, а додао је, кључна је чињеница да Београд нема никакве ингеренције и да наши органи нису могли да обаве увиђај, јер, како каже, нису добили приступ.

– Ми све време бауљамо у магли. Тражили смо сателитске снимке, али нису хтели да нам дају. Ми свакако радимо, али они су нас оптужили од првог тренутка. Затим је кренуо жесток притисак споља – наставио је.

Председник је рекао и да је Оливер само једанпут био код њега, а да његова супруга није била са њим.

Вучић је подсетио да су политичари бившег режима имали 12 година на власти, а да нису закључили убиство Ћурувије.

– Али, све време сте директно причали да је Вучић наредио да убију Оливера, бедници и олошу најгори, срам вас било, ја сам том човеку помагао више него сви ви заједно и нећу да кажем ни како сам то чинио, јер сам варао и албанске законе да би та помоћ стигла – рекао је Вучић.

А онда запитао: Је л“ нормално да слушам те глупости и сада ће још да малтретирају и његову жену…

И то ради тај Веселиновић, и он ће сад као мало да се повуче из тог неког председништва, а он то све ради по налогу Ðиласа, рекао је Вучић, подсетивши да је тај исти Веселиновић нудио премијерки Црнца, а сада Милени (жени Ивановића) замера да је „жена ђаво“.

– А онда се јавио и други јунак, онај Сергеј Трифуновић, који каже да је она као лака жена и ко зна шта је у њеној глави – поменуо је, те закључио да ти људи с цојством немају никакве везе и само би да живе туђе животе, а „Милени не праштају што је седам месеци након трагедије наставила да живи и негде је играла… такви би све себи опростили, али то исто другима не би“.

Како је навео, чуди га да је тек сада рекла да се осећа да је таргетирана, и она и син, односно да се чуди да је толико издржала те притиске.

– Они би за њу рекли да је дивна само ако би рекла да је Вучић убица. Она за разлику од њих све зна – и какви су они и какав сам ја – приметио је.

Каже и да је она упозната са истрагом, те да зна да је изјављивала да и она сама води истрагу, али, како је навео, озбиљну истрагу води само држава.

Замерио је људима из претходне власти, а који га сада критикују, што нису отрклири убице новинара Милана Пантића, што нису ни истрагу повели у случају убиства Ранка Панића, те је приметио да „они хоће само као некрофили да се дочепају власти“.

Навео је и да су у случају новинара из Гроцке откривени и извршиони и налогодавац, да се још трага за оним ко је све то осмислио.

– Кад су упали у његов изнајмљени стан, рекао сам да све говори у прилог томе да је у питању поровалник, али да се извињавам унапред ако грешим, и испоставило да је био провалник и он је ухапшен – навео је Вучић.

Али, додаје, они сада ћуте, јер волели би да никога нисмо ухапсили, а да онда они кукају и буду жртве.

Казао је и да су нападаци на Борка Стефановића ухапшени, а да је он много теже батине добио 2008, па нико није предузео ништа.

– Дакле, све смо похапсили, а они никога нису никада никога ухапсили, већ само хоће да прете…и то може јер смо ми пристојни људи, у ствари већина људи у Србији су веома пристојни – казао је, а критичарима поручио да могу да шетају, да псују, износе своје мишљење, измишљају, „све то може, једино што не може је насиље“.

ДОЛАЗАК ПУТИНА И ОРДЕН АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГ

Председник Србије Александар Вучић истакао је, поводом предстојеће посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, да је наша сарадња са Русијом важна за будућност.

Он је најавио да ће током посете Путина бити потписан 21 споразум.

Он је казао да за разлику од оних који мрзе Русе, па увек кажу да су русофили јер воле руску књижевност, не разуме тај приступ, јер његов посао није да прича о књижевности.

– Мој посао је да водим политку и гледам да ли ћемо ми Срби имати гас -додао је Вучић.

Указао је да се данас видело, када је отварана фабрика у Лесковцу, да гас тече на око 2,3 километара одале, и да јужно од Лесковца немамо гасовод.

Вучић је рекао да се наслушао како ће доћи у Србију гас из гасовода ТАП и ТАНАП, али да му је лично председник Азербејџана Алијев рекао да ту нема довољно азербејџанског гаса за Србију пошто део иде за Албаније и Италију.

– Морамо цевоводе и гасоводе да направимо, и да видимо одакле ћемо набављати гас. Наслушао сам се прича из света да ће нам гас долазити из гасовода ТАП и ТАНАП. Када сам био код председника Азербејџана Илхама Алијева и питао за гас преко ТАНАП-а он ми је рекао да нема гаса за нас. Када дођу са запада стално говоре да узимамо гас од ТАП и ТАНАП-а само да не бисмо узели руски гас, иако у тим гасоводима нема гаса – објаснио је он.

Вучић је казао да онда дођу неки са Запада и кажу му да узме од ТАП и ТАНАП-а и гасовода Ист мед, само да не би узели руски гас.

Навео је да нам због раста индустрије расте потрошња гаса и да ће у наредних пет година износити пет милијарди кубних метара гаса годишње, док сада износи три.

Вучић је истакао и да зато не жели да узима дупло скупљи гас из политичких разлога да би га тапшали по рамену и да је њему посао да обезбеди грађанима најефтинији гас.

Навео је да је зато најбоље када Турски ток стигне до Бугарске да та земља га довуче до наше границе и онда ми да га преузмемо преко гасног интерконектора.

– Немам никакав идеолошки проблем. Дајте ви други јефтини гас, једва чекам, али га још нисам видео – додао је Вучић.

Указао је да, што се ЛНГ гаса са Крка тиче, за шта врше притисак на њега да узимамо одатле гас, нагласио је да је дупло скупљи и да неће зарад политичке цене да га купује.

– Најефтинији је гас тренутко код Руса. Када Руси доведу Руски ток до Бугарске, ми ћемо платити да доведу до нас. Зато је Путинова посета важна. Немам никакав идеолошки проблем. За разлику од других мој посао је Србија И грађани. Дајте други јефтинији гас, али га још нисам видео – рекао је он.

Вучић је казао да пита што да плати толику цену за гас, а да му онда говоре да мора да разјме геополитичке односе и да га одмах заболи глава када тако нешто чује.

Указао је да са Русима радимо одлично и железницу, и да је уверен да ћемо изградити и нови диспечерски центар.

– У Русији има најмање железничких несрећа. Због тога нам је важан диспечерски центар – рекао је он.

Вучић је указао да смо имали само једну трагедију од када је изграђен аутопут Чачак – Љиг, а ранијих година имали најмање пет.

Због тога, подвукао је, важно је да унапрђујемо нашу инфраструктуру.

Најавио је да ћемо са Русијом имати и сарадњу универзитета.

Посебно је похвалио министра Ненада Поповића, истакавши да се показао као битан чвек у сарадњи са руским привредницима и руском државом.

– Пашић је то добио 1914. и краље Александар Карађорђевић је као регент пре њега добио. Значи ми много, али оставићу нешто да кажем и за Путина. То је ствар која вас обавезује и у будућности, али показује да сам успео да сачувам независност Србије и то Путин зна да вреднује – рекао је Вучић уз наду да ће његова деца и унуци бити поносни на њега.

Улога Путина у решавању косовског чвора је у томе да нас је Русија подржавала у Интерполу и у Унеску, као и у другим међународним организацијама.

– Он није човек који је саткан од митова, што не значи да му није стало до православља. Једном приликом сам му донео икону, једини пут када сам био код њега кући, свирао је клавир, а затим је поставио на зид, три пута се прекрстио, и онда смо разговарали о православљу – рекао је Вучић и каже да отворена разговара са њим о свему.

Када пита да ли смо на европском путу, ја кажем јесмо, а да ли смо задовољни, и нисам и јесам, рекао је Вучић.

Он додаје да и у Русији има кампање против њега с циљем да Србија буде само неко ко ће да слуша, као што има и у Европи и Америци.

– Путин поштује независност Србије и хвала му на томе. И на томе што је схватио каквим притисцима је била изложена да се окрене против Русије, да прихвати пут у НАТО и да учествује у разноразним кампањама против Русије – а Србија никада то није урадила – рекао је он.

Подсетио је и да је Путин носилац нашег највишег ордена и то заслужено.

Навео је да има доста разлога за то, али посебно је истакао 2015. годину, када је Путин спречио усвајање Резолуције у СБ УН, према којој би Срби били проглашени за геноцидан народ, за шта нису били проглашени ни Немци за време Другог светског рата.

– Молили смо га и ја и Томислав Николић, и њега и Лаврова и Чуркина. Путин је то спречио и бескрајно му хвала на томе – навео је он.

Вучић је рекао и да је добио почасни докторат института МГИМО, наводећи да је из региона то добио само још један човек – из Словеније.

– Они те титиуле и признања не разбацују. Иначе ми све то не би значило пуно, али у овом случају ми значи. Почаствован сам и надам се да ће и моји унуци бити поносни – закључи је Вучић.

У сусретима са председником привремених институција у Приштини Хашиму Тачију, открио је да причају на енглеском.

– Његов енглески се доста поправио, а српски користимо само када наиђемо на неки проблем – отркио је Вучић а затим додао да је поред вербалног, једном умало дошло до физичког сукоба у коме су учествовали Ивица Дачић и тадашњи приштински министар правде, па је морао и он да интервенише и да се умеша.

МЕЊАЋЕМО СТВАРИ УНУТАР ПАРТИЈЕ

Он је изјавио да је време да се на скупштини странке захвале неким људима из партије.

Вучић је рекао да се однедавно у касним поподневним сатима укључује у седнице општинских и окружних одбора странке и истакао да је СНС странка народа.

– Зато неки који глуме елиту говоре – њима, када долазе у Београд, треба да дате 5 литара млека… Немојте да потцењујете свој народ. Ако неко и узима пет литара или 5 килограма нечега, то нису они, већ неки други. Немојте да потцењујете, то су добри људи – рекао је Вучић.

Навео је да СНС и јесте убедљво највећа политичка снага зато што је изникла из народа.

– А, да ли има људи који се понашају као што су се понашали функционери Ђиласове и Јеремићеве партије, пошто су они сви из исте ДС…? Ја у својој странци кажем – само немојте никада да постанете као они. А, да ли имамо таквих људи – имамо и време је на скупштини сранке да се тим људима захвалимо – рекао је Вучић.

Како каже, види да многи којима су се захвалили, ни не заслужују поверење народа.

– Сви људи мисле да заслужују да буду селектори и политичари. Није то питање шта људи мисле, већ је питање објективне процене. Постоје резултати рада, ниво ангажовања, поштење, преданост и посвећеност послу. У складу са тим, мењаћемо ствари и унутар партије – рекао је Вучић.