РУСКИ УМЕТНИК: Ево зашто Србима нико не може забранити Српску нову годину

0

У златној сали чувеног бечког Музикферајна, дворане у којој се сваке године, 1. јануара одржава новогодишњи концерт Бечке филхармоније, који се преноси на свим континентима, синоћ је одржан православни Новогодишњи концерт на коме су наступили уметници из Србије и Русије.

Православни новогодишњи концерт ове године окупио је познате музичке уметнике из Русије и Србије. Том приликом наступили су Иркутски филхармонијски оркестар под диригентском палицом Илмара Лапинша, српска оперска дива Јадранка Јовановић, руски оперски певач Алексеј Тихомиров, српска челисткиња Ана Топаловић, као и познати руски тромпетисти Владислав Лаврик и Александр Сорвин.

Током програма извођена су дела класика али и савремених композитора.

У главној сали Музикферајна могла су се чути дела Петра Илића Чајковског, Александра Седлара, Исидора Бајића, Станислава Биничког, Никола Паганинија, Павела Сингера, као и Александра Чајковског, Григора Динка, Камија Сен Санса, Даворина Јенка и Стевана Христића.

„Са великом радошћу имала сам прилике да представим у овој значајној дворани српске композиторе као што су Станислав Бинички, Даворин Јенко, који је Словенац пореклом, али је цео живот провео у Србији, Исидора Бајића. Исто тако веома ми је драго што сам имала дуетски наступ са руским колегом Алексејом Тихимировим“, рекла је Тањугу Јадранка Јовановић.

Казала је да је срећна што се у њеној богатој каријери догодио концерт у јендој од најпрестижнијих дворана, са изузетним колегама Иркустке филхармоније.

„Имала сам прилике да се вечерас борим и изборим за српске ауторе. У једном концерту где је позната лепота и стваралаштво и дар и музика која не може да вас остави равнодушним једног Чајковског или Рахмањинова. Мој задатак, који сам испунила са највећом љубављу, да један Бинички блиста вечерас, Исидор Бајић заблиста у Бечу. Није било лако изборити се за наше композиторе, али сам ја то учинила својим искуством и огромном љубављу коју имам за своју земљу и српску музику. Ово је за мене било посебно вече, догађај где сам осетила да сам подржана не само од стране многоројне српске публике, великог броја руске публике, те и Аустријанаца, али и из бивших југословенских република, који су скандирали када је ишао Марш на Дрину“, пренела је она.

Диригент Иркутског филхармонијског оркестра Илмар Лапинш рекао је да је, када је радио у Народном позоришту у Београду, седамдесетих година, видео да нико Србима не може да забрани да славе своју нову годину.

„Тада је мој пријатељ дошао до мене и рекао да одемо 13.јануара у Клуб књижевника, али да не смем да кажем полицији, ако ме пита, да се слави Нова година. Разумео сам тада да Србима нико ништа не може забранити. Од тада је 13. јануар постао за мене симбол Србије, а хоћу да постане и симбол Русије“, казао је он.

Лапинш је рекао да је у последњих 10 година, колико води филхармонију у Иркутску, издејствовао да се зна да ће увек за 13. јануар бити одржана права фешта.

„Захваљујући овоме, и чланови мог оркестра из Русије имају врло позитиван однос према Србији“, рекао је он.

Амбасадор Русије у Аустрији Димитриј Љубински указао је да је овај концерт постао традиција, која је започета прошле године.

„Пробали смо пре годину дана да организујемо концерт за православну Нову годину, и одмах смо добили позив да то поновимо. Посебно ми се свидело што су руски и срски уметници сарађивали под диригентском палицом Лапинша, и што су извели пред бечком публиком руске и српске песме“, рекао је он.

Након концерта приређен је пријем на којем су се окупили уметници и представници руских власти, односно дипломатског кора.

У опуштеној атмосфери сабрани су утисци са концерта, а преовладало је мишљење да је био изузетно успешан.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!