Прочитај ми чланак

ВУК И ШЕШЕЉ ЗАЈЕДНО НАПАЛИ ОПОЗИЦИЈУ, ПРОТЕСТЕ и подржали разграничење на КиМ

0

Једном служба - увек служба. Овако би могло да се протумаче изјаве бивших кумова Вука Драшковића и Војислава Шешеља, који су истог дана дали изјаве за медије у којима су критиковали опозицију, протесте у Београду, у мање-више истом маниру подржали идеју Александра Вучића о "разграничењу" Косова и Метохије.

Тако је, гостујући на ТВ Пинк, лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић поручио да треба што пре доћи до обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

 – Нема шта да се чека, замрзнути конфликт је замрзавање агоније и пропасти Србије. Тај проблем мора бити решен – навео је Драшковић гостујући у „Новом јутру“.

Он је указао да постоји и предлог ЕУ на који начин да буде решен, да се испоштује став Србије да не признаје независност Косова, али истовремено да се то реши по моделу две Немачке, које се међусобно нису признавале, али су одржавале свестране односе и обе су биле у међународним организацијама.

Србија је данас једно мало острво у океану ЕУ и НАТО Алијанске и Србија нема крила да прелети до Русије и да ступи у економски и војни савез са Русијом

– Прво треба да избацимо из употребе ту причу да не можемо сами са собом да се разграничимо. То прија ушима, али је далеко од стварности. Косово је до 1999. године била територија у саставу државе Србије – рекао је Драшковић.

Он је подвукао да никако не може да подржи ставове српске опозиције да ни под којим условима, никада, по било коју цену, не сме да дође до правнообавезујућег споразума између Србије и Косова.

– То је против животних интереса ове државе и нашег народа. Мислим да о многим стварима може веома брзо да се постигне споразум – додао је Драшковић.

Према његовим речима, ако сутра косовски жар букне у пламен, он веома лако може зхватити и Босну и Македонију, а постоји само једна сила који ће тај пламен гасити, а то је НАТО.

 Драшковић се залаже за то да Србија уђе у НАТО и упозорава да већина грађана не зна да је највећа безбедносана, биолошка, развојна опасност по Србију у игнорисању геополоитиче ствраности.

– Србија је данас једно мало острво у океану ЕУ и НАТО Алијанске и Србија нема крила да прелети до Русије и да ступи у економски и војни савез са Русијом – исткао је Драшковић, који сматра да су грађани одлучно против НАТО-а пре свега због незнања, а добрим делом због ината и мржње.

Како је додао, народ треба едуковати.

– Извесно је да би већину својих безбедносних и развојних проблема Србија решила приступањем НАТО Алијанси – додао је Драшковић који истиче да у неким питањима, од националног и државног интереса држава не сме да слуша већину, незнање, инат и страсти него се одлуке морају доносити рационално, у складу са националним интересом Србије.

Шешељ: Западне амбасаде организују протесте у Београду и Бањалуци

– Могући су ванредни парламентарни избори, али ја нисам скроз сигуран да ће бити заказани тако брзо јер је питање зашто се заказују. Власт у Скупштини има више него комотну већину, могу да изврше само реконструкцију владе и отарасе се неких министара криминалаца, за то им не требају избори. А ако власт изборима жели да тера инат прозападној опозицији или ако Вучић жели да има сто одсто посланика у Скупштини, онда је то друга ствар, практичног разлога нема, у интервјуу за „Ало” рекао је Војислав Шешељ и додао:

– Ми смо, у принципу, увек спремни за изборе, немамо ми нарочите припреме за то, само неколико кадровских промена да би се странка оспособила и подмладила.

foto: flickr

Значи, летеће неке главе?

– Неће нико летети, само ће неки бити премештани са неких функција и померани на неке друге, мало ћемо подмладити странку. Што се мене лично тиче, нема нико млађи од мене да ме замени.

Путинова посета

Колико је за Србију значајна Путинова посета?
– Бескрајно много је значајна и ми се тој посети радујемо! У страначком смислу, главне плодове ће уживати Вучић, а у ванстраначком смислу, ово је за Србију веома значајно, да смо и ми радикали пресрећни.

А како би СРС прошао да избори буду на пролеће? Нисте се прославили ни на председничким, ни на београдским…

– Нисмо, проблем је са режимом, који тренутно има толику моћ да је тешко било шта урадити. Имају тоталну контролу изборног процеса, која се најбоље може сагледати у Кладову.

Из Савеза за Србију Драгана Ђиласа већ најављују бојкот избора, иако нису ни расписани, како се вама чини то решење?

– Која је сврха бојкота избора? Нема је. Ђинђић је направио катастрофалну грешку 1997. године, када је то урадио и једва се опоравио, замало да га смене. Психолошки је лакше бојкотовати изборе него доживети фијаско на њима. Ја се, на пример, да сам знао да ће Путин подржати Вучића три дана пред председничке изборе, не бих кандидовао. Разумем какав је сад однос снага, разумем да Русија подржава Вучића, и ја ништа не мењам од своје политике и своје идеологије. Али Вучић од када сам се ја вратио са службеног пута прави један заокрет и све је ближи Русији.

Нама је драго што је режим све ближи Русији. Овај орден који је доделио Путин је орден и српском народу, не само Вучићу, али би и Вучић морао да одговори на прави начин и да Влада донесе одлуку да се додели дипломатски статус руским хуманитарцима у Нишу, да заузме став да је Крим Русија.

Из тог, како га ви зовете, прозападаног опозиционог блока стално се чују оптужбе на ваш рачун да сте лажна опозиција, а да су они једина права?

– Нек они мени објасне шта је права опозиција! Они су опозиција Србији и народу! Ми никада то нисмо били, ни када смо били у највећим сукобима са Милошевићем, нисмо били опозиција Србији, ту је разлика.

Како се вама чине протести које они организују у Београду?

– Њихово је право да држе те протесте и, док не изазивају инциденте, ништа им не замерамо. Мало нам је нелогично ипак да се у први план не истурају организатори и да ти политичари не говоре на тим скуповима.

Раздвојити Србе и Албанце

Шта ви предлажете као решење косовског проблема?
– Ми радикали имамо свој предлог, пошто Срби и Албанци не могу заједно да живе, треба их раздвојити. Десет српских општина треба да буде директно прикључено централној Србији, а да на остатку Албанци имају потпуну власт, с тим што би граничне прелазе држала централна власт у Београду и што би она управљала царинама, све остало бисмо могли њима поверити у склопу њихових аутономних права.

Осим у Београду, протести се дешавају и у Бањалуци, само што је тамо повод за њих један трагичан догађај. Једном сте рекли да уочавате везу између те две врсте окупљања…

– Протести су повезани утолико што су у њих умешане западњачке амбасаде и у Београду и у Сарајеву. Њима је циљ да се олабави режим у Београду и да се сруши у Републици Српској, како би се сама Република Српска укинула и утопила у БиХ. Томе се морамо жестоко супротставити и то је разлог што сам ја подржао Додика на овим изборима, нисам то урадио што је леп и паметан и симпатичан, него што би његов пад био пад Српске.

Премијерка је 9. јануара добила Орден Републике Српске, који сте и ви својевремено добили?

– Не, ја сам добио орден вишег ранга. Она је добила Орден Републике Српске на ленти, а ја сам добио Орден Републике Српске на златном ланцу, то је највише одликовање.

Злочинци ОВК полако су почели да одлазе на саслушање у Хаг? Да ли ви очекујете да ће Специјални суд за ратне злочине стварно нешто урадити?

– Мислим да ће то бити једна велика смејурија, то није легалан суд, он има за циљ политичко манипулисање и утеривање дисциплине међу Албанцима од стране Запада, али не верујем да ће ту бити икакве правде.

Надам се да ће злочинци Тачи и Харадинај једног дана одговарати пред српским судовима јер је Србија једина надлежна за целу територију Косова.

Водитељски посао важно искуство

Појавила се информација да сте због лоше гледаности добили отказ на ТВ „Хепи“, где сте водили емисију „Упознајте Парове“?

– Ма какви, ја сам имао договор да радим 12 емисија и радио сам толико. То ми је било важно животно искуство.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!