Прочитај ми чланак

СТРУЧЊАЦИ ДЕМАНТУЈУ ВУЧИЋА: 5:0, али за организовани криминал“

0

“Сабља 2” – тако многи називају полицијску акцију која се спроводи у циљу сузбијања криминалних кланова. За 48 сати ухапшено је више од 150 људи.

Од председника Србије Александра Вучића стиже порука да је Србија ушла у одлучну борбу против најопаснијих видова криминала и најтежих облика корупције, као и да ће искористити све расположиве ресурсе да у тој борби победи.

Криминилог Добривоје Радовановић каже да измене закона не утичу на криминал, те да је хапшење 150 људи у једном дану “политички потез”.

“Измене закона не утичу на криминал. Имате једно велико истраживање у Америци, са огромним бројем испитаника, увођење смртне казне није смањило криминал, укидање смртне казне није повећало криминал. Држава без криминала не постоји. Ми хоћемо константну, сталну борбу пртив криминала у континуитету, не кампање, не акције, па празан простор, хоћемо да то тече сваки дан. Ако ви хапсите 150 људи у једном дану то је кампања, то се ради из политичких разлога. То значи да сте данима пре тога скупљали податке и за неке имали, за неке немали, дакле држали сте огроман број људи, за које сте имали податке, на слободи, чекајући тренутак да направите масовну акцију, што је политички потез, а не потез борбе против криминала”, рекао је он гостујући на Првој телевизији.

Новинар НИН-а Вук Цвијић наглашава да је најава борбе против организованог криминала била и 2016. године када је убијен Александар Станковић, Сале Мутави, али од тада имамо серију нерасветљених убистава.

“Ја бих волео да буде Сабља 2, али имамо право да будемо скептични. Најава против организованог криминала била је 2016. када је убијен Александар Станковић, Сале Мутави, тада су реаговали највиши државни званичници и објавили рат криминалу. Од тад, како би они рекли, 5:0, али за организовани криминал. Имамо серију нерасветљених убистава, то је својеврстан рекорд, мафијашка убиства и она су у сталном порасту. Мислим да их за последњих шест година има око 100”, рекао је Цвијић.

Како је навео Рајко Недић, новинар “Курира”, “кап која је прелила чашу” је последње убиство на Бановом брду.

“Мислим да је кап која је прелила чашу последње убиство на Бановом брду. Одређена тела су кренула у измену закона, али када имате ново убиство на улицама на Бадњи дан, човека који уноси дечја колица, нападача који чак није крио своје лице… То још једно брутално убиство као наставак серије прошлогодишњих убистава по Београду вероватно је био последњи сигнал да се крене у акцију. Основа је тај вишегодишњи сукоб, још од 2014. шкаљарског и кавачког клана, имамо наравно и друге кланове”, рекао је Недић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!