Прочитај ми чланак

ПОМОР ИТАЛИЈАНСКИХ ВОЈНИКА: Осиромашени уранијум и ћутња о нуспојавама вакцина

0

Прошле године је у Италији завршила истрага дуга пет година о масовним и необјашњивим смртима међу италијанским војницима, прије свега међу онима који су били у ратним зонама и такозваним хуманитарним мисијама НАТО пакта.

Осиромашени уранијум? То је тема још од времена када су се из БиХ и касније с Косова и Метохије враћали први италијански војници који су служили у мировним мисијама Уједињених нација на овим просторима, који су касније почели оболијевати од рака и разних других болести. Међутим, увијек се о томе извјештавало врло мало и све је журно архивирано. Чланци на ту тему се и данас објављују у интернетским издањима дневних листова, али с погрешним насловима попут “Више од хиљаду болесних морнара”, што је новинарски трик модерног доба када се не жели да читаоци иду даље од наслова и намјерно их се одбија да прочитају цијели текст на паметном телефону или на кућном рачунару.

У ствари, италијанска војска је погођена озбиљним болестима и лијечи се најмање 4000 војника, а до почетка 2019. је било 340 умрлих. Овдје говоримо о “ратном билтену” којег је саставило италијанско повјеренство за одбрану којим је председавао сенатор Ђиан Пиетро Скану, бивши подсекретар за реформе, којег Рензијева Демократска странка није поновно номиновала на општим изборима 4. марта (ожујка) 2018.

Након доласка нове коалицијске владе Лига/М5С одрицање од “тихог масакра” италијанских војника, често ангажованих у мисијама у иностранству, питање је које је опет актуализовано.

“Тишина медија је посебно срамотна када је ријеч о вакцинима који се дају војницима. Заједно с излагањем осиромашеном урану, вакцина су други сумњиви извор озбиљних болести пријављених од стране комисије“, каже Патрициа Скану из Русевелтовог покрета (Movimento Roosevelt).

Њене је оптужбе потврдио Иван Каталано, потпредсједник повјеренства, посланик из редова Покрета 5 звијезда (М5С), који је именован у мјешовиту радну групу која сада судјелује у јавној дебати у Торину, која је прерасла у сукоб, управо с Патрицијом Скану. Циљ им указати и отклонити озбиљне пропусте медија о теми која тишти хиљаде италијанских породица, почевши од оних чији су синови, брачни другови или очеви у војној служби.

Осим што признаје везу између тумора и изложености осиромашеном урану, наглашава Blasting News, завршни извјештај повјеренства за одбрану “наглашава како је пракса вакцинисања један од узрока смрти које су покосиле италијанске војнике”. Превише смртних случајева и превише младих војника који се боре с раком.

“Посебно се наглашава изложеност војске одређеним хемијским, токсичним и радиолошким узроцима с могућим патогеним учинком, због употребе муниције коа садржи осиромашени уранијум, дисперзије у околиш наночестица тешких минерала након експлозије ратног материјала и могуће интеракције”, стоји у извјештају.

Истрага је трајала пуних пет година и на њој је радило 30 италијанских посланика, уз потпору научног тима са задатком пружања потребне медицинске подршке за истраживање узрока који су довели до бројних смрти италијанских војника.

Досије јасно наводи “како су војне вакцине идентификоване као један од узрока који су довели до појаве озбиљних болести у италијанској војсци и смрти неких војника”. Цео извјештај је објављен на интернетској страници Ивана Каталана.

Као што је већ истакнуто у скраћеном и привременом извештају из јула (српња) 2017. године, повјеренство је након пет година утврдило да вакцинисање војника укључује прецизне ризике: проблеме имуносупресије, хиперимунизације, аутоимуних болести и преосјетљивости.

Ова тврдња потврђена је анализом јавних докумената о кориштеним вакцинима, као што су леци и листови с техничким подацима. Конкретно, саме фармацеутске фирме “захтијевају примјену одговарајућих мјера опреза при примјени вакцина и, између осталог, провјеру здравственог стања војника или особе којој се даје”. У свом документу истражно повјеренство стога позива на “усвајање начела предострожности, не као што се раније примјењивало, будући да узрочна веза између вакцинисања и нуспојава, које су пријавиле исте фармацеутске фирме, не може бити искључена”.

ФОТО: метак са осиромашеним уранијумом ПГУ-14 АПИ за топ ГАУ-8/А Авенгер (на простору Косова се налази преко 38 000 ових метака на 112 локација)

Одбор такођер позива да монодозна и моновалентна вакцина такођер буду “чиста” вакцина, то јест без токсичних твари које се тренутно користе у њиховој производњи. Исто тако, вакцинисања се морају проводити унутар система јавног здравства, уз војне протоколе, али и обвезне тестове прије вакцинисања и активни надзор након вакцинисања.

Заправо, препоруке повјеренства за одбрану садрже исте захтјеве италијанских родитеља против обвезног вакцинисања и фаворизира се слободан избор за вакцинисање или не њихове дјеце. Са своје стране, Патрициа Скану је позорно пратила рад повјеренства, темељито проучавајући и “потрес” због обвезног вакцинисања које је забринуло италијанске родитеље. За Русевелтов покрет, који се противи “Декрету Лорензин” као “неприхватљивој методи наметање вакцинисања које није мотивирано правим здравственим хитним случајевима”, Патрициа Скану је провела темељиту и непристрану студију на ту тему.

Закључила је како је једна ствар препорука упорабе нових вакцина, са свим потребним мјерама опреза, а сасвим друга обавезати породица на ту праксу, јер у Италији нема забрињавајућих епидемија.

Након свега, тишина медија о здравственој катастрофи која је погодила италијанску војску била је нечувена. Ћутња, према Патрицији Скану, крши чланак 21. Устава Републике Италије, који гласи:

“Штампа не може бити предмет ауторизације или цензуре”.

“Прије свега, суочавајући се с таквом пријетећом ситуацијом за демократију, требамо транспарентност. Морамо реаговати. Италијанску нацију чине људи, а не покорне слуге, а грађани, укључујући војску и њихове породице, имају право знати”, закључује Патрициа Скану.

Пун извештај истраге дуге пет година о смрти италијанских војника прочитајте овде: Ivan Catalano.dep.