Прочитај ми чланак

ЈЕДАН ОД НАЈСТАРИЈИХ УНИВЕРЗИТЕТА У САД УВОДИ КУРС- против Русије

0

Универзитет у Џорџтауну, једна од најстаријих и најутицајнијих америчких високошколских установа, уводи курс за студенте под називом „Руски хибридни рат“.

На сајту тог универзитета је саопштено да ће студенти бити у прилици да сазнају шта су то „руски тролови и ботови“, „информационе операције Кремља“, „мешање у америчке изборе“ и „анексија Крима“. 

У саопштењу је наведено да је након председничких избора 2016. године у САД „порасла свест о новом начину рата који води Кремљ“. Студентима ће бити предочено и како се Русија „устремила на америчко друштво и грађане“, наведено је у опису курса. 

„Сајбер напад на Естонију 2007. године, инвазија на Грузију 2008. године… Манипулација, утицај и негирање. ’Илегалци‘, ’патриотски хакери‘ и ’зелени човечуљци‘. Олигарси, компатриоте и корисне будале“, термини су које је Универзитет у Џорџтауну навео у опису курса. 

Такође је саопштено да ће предавања бити посвећена руској доктрини и идеологији, као и да ће се са студентима анализирати примери и питање зашто је то изазов за САД и њихове савезнике.

Након председничких избора 2016. године у САД су активно почели да говоре о „руском мешању“, о којем истрагу води специјални тужилац Роберт Милер. 

Амерички председник Доналд Трамп је у више наврата ту тему назвао „ловом на вештице“. Према његовим речима, демократе су активно спекулисале о тој теми како би оправдале пораз своје кандидаткиње на председничким изборима Хилари Клинтон. Руске власти категорички негирају мешање у амерички изборни процес. Москва при томе наглашава да су се САД много пута мешале у унутрашње послове других земаља.

                              ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!