ГРЧКА: „Политички развод“ због Македоније

0

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да је прихватио оставку министра одбране Паноса Каменоса.

Ципрас је најавио ће нови министар бити начелник Генералштаба грчке војске адмирал Евангелос Апостолакис.

© AFP 2018 / LOUISA GOULIAMAKI

Претходно је лидер коалиционе партије Независни Грци Панос Каменос саопштио да подноси оставку на то место и да се његова странка повлачи из владе незадовољна Преспанским споразумом о новом имену Македоније.

Каменос је на конференцији за новинаре најавио да посланици његове странке неће подржати владу на челу са Ципрасом.

„Гласање о подршци влади би било једнако као и подршка Преспанском споразуму“, рекао је Каменос и истакао да ниједно решење у коме се користи термин Македонија није прихватљиво.

Каменос је рекао да се странка Независни Грци повлачи из владе „СИРИЗА-Независни Грци“ због Преспанског споразума и да је то данас рекао премијеру. Каменос се у преподневним сатима састао са грчким премијером, што је било неколико пута одлагано, јер су се чекали резултати из македонског Собрања.

„Имали смо доста дугу дискусију са премијером. Имали смо четворогодишњу сарадњу странака из различитих политичких табора, али смо успели да извучемо Грчку из меморандума, а самим тим циљ је постигнут“, рекао је Каменос.

Како он наводи „питање Македоније, питање за које су погинули хиљаде и хиљаде, не дозвољава ми да га жрвтујем због министарске фотеље“.

„Захвалио сам се премијеру на нашој сарадњи и објаснио му да због националног питања та сарадња не може да се настави, те да се због тога странка Независни Грци повлачи из владе“, закључио је Каменос.

Ципрас се такође захвалио Каменосом на „незаменљивом“ доприносу, и рекао да је њихова сарадња успела да извуче Грчку из меморандумских програма, истовремено подржавајући слабије чланове друштва и отварајући пут борби против корупције.

„Четири године смо имали фер партнерство… иако смо дошли из различитих политичких породица“, истакао је Ципрас. Ципрас је већ обавестио председника грчког парламента да је покренут поступак за изгласавање поверења влади, који би према незваничним информацијама, требало да започне у уторак и да се оконча у четвртак.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!