Прочитај ми чланак

ЦИЉ НАПАДА НА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА – одузимање имовине СПЦ

0

Циљ напада црногорске власти и дела невладиног сектора на митрополита Амфилохија је да се ове године одузиме имовина Српске парвославне цркве у Црној Гори, а Митрополија црногорско-приморска остави без храмова и других објеката и онемогући опстанак свештенства и монаштва СПЦ у Црној Гори, оцењују саговорници Танјуга.

Реч је о немери да се законом о слободи вероисповести, чији нацрт предвиђа да сви верски објекти и земљиште која користе верске заједнице на територији Црне Горе, а изграђени су, односно били у државној својини до 1. децембра 1918. буду враћени у државно власништво, чиме се, указују аналитичари, жели „сломити кичма“ духовном идентитету Црне Горе.

Реакције власти и оптужницу коју је против митрополита Амфилохија подигла НВО „Црногорски покрет“ због изјаве да је Црна Гора направила три кључне грешке – признање Косова, стварање самозване Црногорске православне цркве и увођење санкција Русији, верски аналитичар Жељко Ињац види као неосноване, јер, како каже, Амфилохије није рекао ништа погрешно.

– То, није то био напад на режим, или на државу Црну Гору. Он је указао на оно што је дужан да укаже као митрополит – рекао је Ињац за Тањуг.

Он подсећа да је канонски непризната Црногорска православне цркве (ЦПЦ) уствари невладина организација, која нема вернике нити чланство и да је реч о „државном пројекату ради мењања идентитета Црне Горе и Црногораца“.

У ту сврху, сматра Ињац, званична Подгорица ће покушати да одузме имовину СПЦ у Црној Гори, што је заправо покушај да се СПЦ у Црној Гори остави без финансијске могућности за обезбеђивање свештенства, монаштва…

„Наравно да то не би уништило Митрополију, али би је довело у један незгодан положај какав рецимо има Охридска архиепископија у Македонији“.

– То значи да би била протерана из својих храмова, који би остали празни и закључани. И СПЦ би морала да гради нове или да држи литургије у неким приватним домовима – истиче Ињац.

Он предвиђа да ће сукоб између власти и српске митрополије у Црној Гори бити све снажнији јер, закључује, „док држава напада, Митрополија ће бити у обавези да брани себе“.

Црногорски политички аналитичар и познавалац тамошњих верских прилика, Игор Дамјановић, каже да су претходни божићни празници били својеврстан слободан референдум верника о односу верника према православној цркви у Црној Гори и да је одговор на то изјашњавање био – масивни одзив на скупове у организацији Митрополије црногорско-приморске и веома мали број оних које је окупио Мираш Дедеић.

То је и индиректна порука, каже он, да би законом најављено редефинисање имовинског статуса Митрополије црногорско-приморске представљало поред правног, и верско насиље.

– Ауторитет нове тзв. историје Црне Горе владајући режим не гради на историјским изворима, већ на инструментима државне принуде, који по недавно усвојеним законима укључују и мандатне казне. Основни постулат те нове, тзв. историје Црне Горе је “српска окупација“, не само 1918. године, већ и у време Немањића – наглашава Дамјановић у изјави Тањугу.

Према његовим речима, усвајање најављеног закона и државна конфискација црквене имовине, стечене пре 1920. године, са собом би, поред нарушавања имовинских права и верских слобода, носило и низ апсурда.

– То би значило и подржављење цркава и манастира подигнутих од стране “окупатора“ Немањића, односно верских објеката на територији Боке Которске, која у састав Црне Горе први пут улази 1945. године – закључује Дамјановић.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ прекинула је комуникацију са црногорским Министарством за људска и мањинска права, због непозивања да да свој суд о нацрту закона о правном положају цркава и верских заједница.

Митрополит Амфилохије је недавно изјавио да се Митрополија ставила на располагање да помогне око доношења тог закона, али да је проблем што није позвана да учествује у припреми.

– Нажалост и Нацрт који је донесен, доношен је без икаквог нашег учешћа и то се и до данас продужава. Нема ниједне друге установе у Црној Гори и неке невладине организације, да кад се о њој доноси неки закон или правила, да се онај који је субјект тих закона не позове на учешће. Једино је то случај са Митрополијом црногорско-приморском. Имамо обећања да ће то бити превазиђено. Ја верујем да ће то држава испоштовати, што је најелементарније питање и ствар у читавој Европи. То се тако ради свуда – казао је између осталог Амфилохије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!