Прочитај ми чланак

НАРЕДНО ОКУПЉАЊЕ У СРЕДУ Око 30.000 Београђана учествовало на шестом протесту

0

Протест под слоганом "Један од пет милиона" одржао се и ове суботе, 12.јануара, у центру престонице.

Србин.инфо сазнаје да је испред РТС колона протестаната широком Таковском улицом пролазила више од 30 минута. По томе се најбоље види бројност учесника и данас, упркос температури испод нуле. Наредно окупљање у среду, 16. јануара.

Протест је био почео у 18 часова. Окупљене су ове суботе поздравили глумац Бранислав Трифуновић и Рада Трајковић из Косовске Митровице.

Ово је земља за нас а не за лопове, преваранте, оне који краду и узимају, рекао је Бранислав Трифуновић, који је обавестио присутне да су из Краљева кренули људи пешице, како је рекао, хероји, како би били на протесту 16. јануара, на протесту поводом годишњице убиства Оливера Ивановића. Додао је да желе да обележе тај дан, да се такве ствари никад не десе. „Пиштаљке оставите код куће, понесите свеће“.

Добили смо још једног хероја, Деска из Раките, који је био овде – зауставили су радове и поручили да можемо да се боримо за лепу и праву земљу, додао је Трифуновић. „Има нас више и биће нас више и победићемо. Победићемо оне који народ називају издајницима, странима плаћеницима… За њих имамо метле и гов**ве мотке“, поручио је.

https://twitter.com/MARINARAKIC/status/1084141072924721152

Рада Трајковић је, говорећи о убиству Оливера Ивановића, рекла да је „туга у нама“. Прво кад се Милошевић појавио, морао је да покори Србе с Косова, и Вучић, да би се исто устоличио, покорио је Србе с Косова, рекла је Трајковићева. „Убили су нам Оливера, најбољег међу нама… Мислили су да смрт Оливера треба да промовише немогућност живота Срба и Албанаца, да разграничење буде будућност… Он им је и мртав показао, јер су изашли и комшије Албанци да га испрате на последњи пут, жалили су свог комшију, и тако је план Вучића и Тачија постао план неостварив“, додала је.

Оценила је да Вучић има компромис са свима, са Тачијем, Харадинајем, осим са поштеним народом. Тај компромис је противан Уставу Србије, Резолуцији 1244, противан је паметним људима, то је компромис издаје, истакла је Трајковићева. Она је додала да је Вучић признао правни систем Косова, потписао то, али да га не признаје једино, како је рекла, за мафијаше. У Београду је увео полиграф правду за Милана Радоичића, који је, како је рекла, осумњичен да је умешан у убиство Оливера Ивановића, рекла је Трајковићева.

„Ми тражимо да се Срби не плаше Срба. А од када је Вучић на власти, ми се плашимо Срба“, казала је Трајковић.

Са разгласа одјекује „Изађи и бори се“. Многи грађани носе транспаренте, међу њима и „Ми смо уз народ, не уз бивше и садашње лопове“, „Има нас 5 милиона“, „Почело је“.

Организатори протеста до сада су изнели неколико захтева упућених на адресу актуелних власти, међу којима су и борба за Косово и Метохију, извештавања о протесту на РТС, једнако извештавање о свим политичким опцијама, а међу захтевима су и проналазак починилаца и налогодаваца убиства председника иницијативе СДП Оливера Ивановића и налогодаваца напада на новинара Милана Јовановића…

Организатори су јуче оптужили Вучића да је договорио и наметнуо Бриселски споразум, и да је захваљујући његовој политици дрžжава Србија повучена са Косова, истакавши да „Косово није само његово“.

Осим у Београду, протести су синоћ, као и прошле недеље, одржани у Нишу, затим у Крагујевцу, Новом Саду, а одржавају се и у Куршумлији већ извесно време, где житељи овог града протестују против тамошњих општинских власти.

Протеста је било и у Краљеву, као подршка овима у Београду, а неколико представника краљевачког опозиционог покрета „Локални фронт“ кренуло је јутрос пешке ка престоници, где ће се прикључити вечерашњем протесту.

Први протести најпре у Крушевцу а затим у престоници под слоганом “Стоп крвавим кошуљама” одржани су након напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и још двојицу активиста, када је затражено да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронађу налогодавци напада.