Прочитај ми чланак

НОЋ НБА ИСТОРИЈЕ: Оно што Лука Дончић ради нијие нормално

0

Не можете тек тако да у кошарци шокирате Богдана Богдановића. Превише је важних утакмица одиграо, многе од њих сам решио када други не би смели ни да се прихвате лопте, побеђивао у финалима. Али, и он је остао затечен оним што ради 19-годишња НБА сензација, Лука Дончић.

Поново је репрезентативац Словеније одушевио не само навијаче Даласа, већ поклонике игре под обручима, иако је толико млад и иако му је ово дебитантска сезона у најјачој лиги света.

Богдановић је „превртао очима“ када је видео шта Дончић ради у драматичној завршници гостовања Минесоти, а МВП минулог првенства Европе и Лукин саиграч из репрезентације, Горан Драгић који је и сам НБА звезда, уживао је у ономе шта „омладинац“ ради у Минеаполису.

А шта је то Дончић радио?

Шта није… Недостајала су му два скока да постане други најмлађи НБА играч са трипл-даблом. Али, то је само статистика. На терену је царевао као да је НБА ветеран. На 1:28 до краја, пик-ен-рол са Деандром Џорданом искористио је да поентира преко сјајног Карл-Ентонија Таунса, за вођство Даласа од 111:112. Узвратио је Џеф Тиг, али је онда Дончић искористио то што му је Џордан стао у блок – да закуца преко свих расположивих високих играча Минесоте.

Резултати:

Вашингтон – Милвоки 113:106
Филаделфија – Атланта 121:123
Њујорк – Индијана 106:121
Торонто – Бруклин 122:105
Хјустон – Кливленд 141:113
Минесота – Далас 115:119
Портланд – Шарлот 127:96
Јута – Лејкерс 113:95
Голден Стејт – Чикаго 146:109

И, на томе се није зауставио, драма је тек достизала врхунац.

Јер, након што је Тиг промашио свој покушај да врати предност домаћину, његов саиграч из Минесоте Таџ Гибсон је уз офанзивни скок успео да смести лопту у кош, те да донесе вођство Тимбервулвсима од 115:114. Семафор је показао 35 секунди до краја.

Навијачима Даласа, а ни Дончићу, није било свеједно. Лука је, уосталом, после тајмаута – лопту грешком „дао“ Гибсону, али је Минесота упропастила своју шансу да оде на више од постојећег поена предности, јер је њен новајлија Џош Окоги изгубио лопту. Тада је на сцену ступио вероватно најбољи НБА новајлија у овој деценији.

Лука Дончић није имао на располагању тајмаут, Далас их је све истрошио. Није имао на располагању ни самопоуздање стечено на самом мечу. Јер, седам од осам далекометних покушаја је промашио до тог тренутка. Осамнаест секунди до разлаза, екипа губи, Дончић преноси лопту на супарничку половину, Минесота „скупља“ одбрану не желећи да прими лаке поене. А онда Лука хладнокрвно лансира тројку са 8,5 метара и доноси победу Мавериксима. Видео је да чувара нема, видео је да је то једини тренутак у коме може, макар са огромне дистанце, да упути шут како он то жели, а то је и урадио. Маестрално:

Дончић је меч завршио и као херој, али и као неко ко је имао 29 поена, осам скокова, 12 асистенција и две „крађе“. Уз то, мало је отшкринуо и странице НБА историје, почевши да и ту дописује своје име. Јер, последњи НБА почетник који је у последњем минуту четврте четвртине погоцима из игре трипут доводио своју екипу у вођство је Винс Картер, који је то учинио првог априла 1999. против Индијане. Дончић, притом, има други најбољи проценат шута у целој лиги у последња два минута напетих утакмица (када не више од пет поена раздваја ривале), а шести је НБА почетник који је који је достигао поменуту 29-8-12 статистику у првој сезони – урадили су то пре њега само Мајкл Џордан (двапут), Кевин Џонсон, Стив Френсис, Стеф Кари (двапут) и Виктор Оладипо. Уједно, постао је најмлађи играч још од 2004. и тадашњег наступа Леброна Џејмса, који је на једном мечу као НБА почетник достигао или надмашио и 25 поена и десет асистенција.

Али, то су само бројке. Занимљиве, свакако, али бројке.

И, иако су оне сасвим добре назнаке у ком правцу се развија каријера овог европског чуда кошарке, његове партије су више за уживање, него за љубитеље статистике. Ма колико да су и историјске.

Не занимају ме трипл-даблови. Требала нам је победа, и то је једино што је било битно

Лука Дончић

А када смо већ код НБА историје, Стеф Кари је постао трећи најбољи тројкаш у НБА историји, јер је са пет нових стигао до 2.285 у каријери, чиме је престигао чувеног Џејсона Терија. Само, звезда Голден Стејта, која је то урадила уз 28 својих поена у декласирању Чикага (146:109), до поменутих 2.285 тројки стигла је на само 655 утакмица. Терију је било потребно 1.410 за 2.825 успешна далекометна шута. А и једина два играча која су дала више тројки од Стефа Карија, утрошила су знатно више времена од њега – Реј Ален је 2.973 пута био прецизан са дистанце на тачно 1.300 НБА утакмица, а другопласирани Реџи Милер је 2.560 тројки дао на 1.389 мечева. Каријев садашњи ритам од 2.285 таквих погодака на свега 655 наступа, јасно говори ко би, врло убрзо, могао да постане нови апсолутни рекордер.

У историју је ушао и Џејмс Харден. Не само због, ето, новог трипл-дабла (43 поена, 12 асистенција, 10 скокова), који јесте за похвалу, већ због чињенице да је први играч откако НБА постоји, а који је до трипл-дабла у коме је постигнуто 40 или више поена – стигао за мање од пола сата наступа.

Ипак, имао је и несебичну помоћ. Наиме, како је Хјустон већ увелико декласирао Кливленд (на крају је било 141:113), тренер Мајк Д’Антони је пред сам крај треће деонице рекао Хардену да ће одмарати у четвртој четвртини. А чувеној „бради“ је недостајао један скок за трипл-дабл. И, несебични колега Пи-Џеј Такер је приликом борбе за лопту „одбио“ да је ухвати, већ је заградио Ивицу Зупца и омогућио славном саиграчу да дође до толико жељеног десетог скока. Тражио му је потом вечеру и одлазак у биоскоп за ту услугу.

„Ма, водићу га на вечеру, у биоскопу, у Европу!“, смејао се Харден који је до историјског „40+ трипл-дабла за мање од пола сата“ стигао провевши на терену 29 минута и 34 секунде.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!