Прочитај ми чланак

СКАНДАЛОЗНО, А НИШТА ЧУДНО У СРБИЈИ Ботови СНС зарађују више од лекара!

0

Грађани згрожени чињеницом да се поштен рад и факултетска диплома не исплате, а о 80.000 динара, колико примају партијски послушници, могу само да сањају.

Бура након открића да су ботови у неким државним предузећима месечно зарађивали 80.000 динара за писање наручених коментара још се не стишава!

Чињеница да је рад страначких послушника уноснији и плаћенији од посла лекара, наставника, глумаца, који су од суштинске важности за читаво друштво, поражавајућа је.

Примера ради, док је бот у свој џеп месечно стављао 80.000 динара, лекар опште праксе је морао да живи од плате од 53.000 динара, наставник је преживљавао с 40.000 динара, док је полицајац крај с крајем састављао са око 50.000 динара месечно.

„Обични“ грађани широм Србије су згрожени оваквим односом снага! Како кажу, исплативије је бити бот него лекар или професор.

Чачански професор Милисав Миленковић (64) каже да ботовску плату од 80.000 динара може само да сања.

– Као просветни радник пред пензијом, са 40 година радног стажа, могу само да сањам о плати од 80.000 динара. Они који образују нацију имају скоро двоструко мању плату од оних којима је занимање полтрон, послушник, бот… То је слика државе у којој живимо, али и однос власти према образовању, култури, поштеном раду – каже Миленковић.

Ужичанин Милан Тодоровић се пита колико надничари морају зноја да пролију да би стигли до те зараде.

– Колико надничари треба да наберу малина, на температури од плус 40, од зоре до мрака, једући хлеб и јефтин паризер, да би зарадили 80.000 динара? За то време ботови седе пред рачунарима, испод климе и за дебеле паре трују народ и бране оно што се одбранити не може – наводи он.

Београђанин Љубисав Ђокић, познатији као Џо Багериста, сматра да је у Србији изгледа „једино исплативо бити криминалац на власти и радити за њих“.

– Кад је плата од 80.000 дата за ботове, онда је јасно како су дошли до тих пара. Пљачком. Пљачкају овај народ, а посебно пензионере док не поцркамо. Ја примам свега део пензије од 8.000 динара, а ботови 10 пута више! Да ли је то нормално – пита се Џо.

Шта је бот
СОФТВЕРСКИ РОБОТ

Са технолошком револуцијом настао је и појам „бот“, што представља скраћени назив за софтверског робота, односно интелигентног софтверског агента. Ботови често укључују елементе вештачке интелигенције, а у пренесном значењу на српској политичкој сцени ботови су послушни страначки војници који куцају наручене коментаре по интернету, јер странке не располажу одговарајућим софтверима.

Владимир Арсенијевић, писац
ОДВРАТНО

То стварно говори у прилог томе колико су ствари код нас дубински одвратне, колико је ово друштво доспело у једну мучну фазу где једноставно нема тих етичких граница које не могу да се поруше. Људи раде из различитих порива то што раде и вероватно међу тим ботовима има један добар број оних који само желе да преживе, али што би се ипак рекло – камо нека елементарна етика… Све нас који промишљамо о стању у овом друштву, ма колико та вест била изненађујућа, заправо и не би требало да изненади. И не, ствари се неће решити тиме што се непрестано згражавамо из дана у дан над нечим другим на друштвеним мрежама.

Миљко Ристић, доктор КЦС
НЕПРАВЕДНО

Расподела примања у друштву није праведна. Свако има своје адуте, његов посао је тежи од посла неког другог, а и тешко је наћи праву меру па да се онима који су најзаслужнији заиста и да највећа плата. Здравство је већ годинама са платама на ниским гранама. Све очекујемо биће боље, али изгледа да то време не може брзо доћи. Треба наћи неко праведније решење о расподели личних доходака, поготово у уздравству, правосуђу, просвети.