Прочитај ми чланак

HANDELSBLATT: Шта све Немачка може да научи од „заостале“ Русије

0

Постоји читав низ области у којима би западне земље, а пре свих Немачка, могле да се угледају на Русију, без обзира на то што многи на Западу ову земљу сматрају „заосталом“, понављајући да појмови као што су прогрес и Русија немају ништа заједничко, пишу новинари немачког Handelsblatt-а, преносе руски медији.

До закључка да је РФ у многим сегментима претекла Савезну Републику Немачку аутори текста дошли су после анализе низа аспеката живота у две земље, као што су просечна брзина интернета и развој мобилних технологија, или инфраструктура, укључујући железнички и авио саобраћај. Својим суграђанима они су предочили шта све могу да науче од „заостале“ Русије.

Тако немачки новинари истичу да док се у Берлину већ више од десет година чека на отварање аеродрома Берлин-Бранденбург, у Москви успешно функционишу четири ваздушне луке. Како се наглашава, аеродром Жуковски је реконструисан за само две године, а два највећа аеродрома Домодедово и Шереметјево годишње услуже више од тридесет милиона путника. Поред тога указује се и на брже издавање пртљага које се одвија уз далеко мање компликација, него рецимо на Хамбуршком аеродрому. Нису пропустили да примете ни да веза са градом за путнике не представља проблем захваљујући покренутом „Аероекспресу“.

Аутори текста примећују да би Немци могли да буду шокирани чињеницом да се готово сви руски возови држе реда вожње, наводећи информацију Руских железница према којој девет од десет композиција стиже на време. Посебно занимљив био им је податак да поменута статистика важи и за период снежних падавина.

Немачки стручњаци такође су скренули пажњу на чињеницу да возови у Московском метроу стижу у интервалу од два минута, истичући још једну занимљиву чињеницу. Наиме, у последњих десет година у главном граду Русије појавило се око педесет нових станица, док је у Берлину у истом периоду регистровано само три.

Немачке грађане изненадиће и то што у Мосвки бесплатан Wi-Fi постоји практично у свим хотелима и многим јавним местима, пишу аутори текста. Како су они констатовали, у Русији се примећује брзи развој интернета. Тако, како експерти истичу, просечна брзина интернета у Москви износи сто мегабајта у секунди, док је у Немачкој пет пута мања. У тексту се истиче да житељи руске престонице и њихови гости могу да купују и плаћају разне услуге помоћу смартфона и различитих апликација. Московљанима су на располагању бројне погодности, па тако они помоћу разних апликација могу да плате паркинг, изнајме ауто, закажу преглед код лекара, измире рачун у ресторану или помоћу смартфона плате робу на каси, пишу аутори текста.

Како oни напомињу, Руси у посети Немачкој, могли би силно да се разорачају због режима рада локалних трговина, будући да су навикли да радње у Русији углавном буду отворене даноноћно. Новинари такође примећују да је Москва у поређењу с другим руским регионима повлашћенија и да на основу ње не треба судити о целој Русији, истичући да се ситуација у Москви недвосмислено доживљава као општеруска тенденција. А о томе колико се у Русији заиста поклања пажње и издваја новца за инфраструктуру говори и чињеница да је почетком октобра влада усвојила комплексни план модернизације и проширења магистралне инфраструктуре.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!