Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: Мираш хоће да протера Амфилохија

0

Вођа непризнате ЦПЦ и Црногорски покрет поново провоцирају митрополита СПЦ. Против владике поднели и пријаву Основном тужилаштву у Подгорици

РАСПОП Мираш Дедеић изјавио је четвртак да би митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић „због изјава које даје, у свакој другој земљи био протеран“. Против владике устао је и Црногорски покрет, који је поднео Основном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против Амфилохија, због наводне повреде угледа народа и мањинских заједница. Осим што би Дедеић и Црногорски покрет желели да протерају владику Амфилохија, на њиховој мети нашао се и Велибор Џомић, координатор правног савета Митрополије СПЦ.

Miraš Dedeić sa svojim simpatizerom Foto Fejsbuk

У Покрету наводе како „својим антицрногорским деловањем Џомић иритира велики број грађана Црне Горе“. У саопштењу оптужују владику црногорско-приморског да својим „велеиздајничким“ изјавама, као инструмент великосрпске политике жели да у Црну Гору уведе сиријски сценарио и доведе до „унутрашњих сукоба и пропасти земље и народа с циљем да у нередовним приликама Србија успостави власт у земљи“!

– Из покретача иницијативе о протеривању митрополита Амфилохија и мене проговара богоборна, револуционарна свест коју они баштине, јер осим прогона не знају за друго. Сутра свако има право да подноси свакакве иницијативе, па и глупе, а ово је једна од глупљих иницијатива које сам у последње време чуо – каже за „Новости“ протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Ово је његов одговор на хајку која се у последње време води против Митрополије црногорско-приморске, једине канонске православне цркве у Црној Гори и на наступ Мираша Дедеића, самозваног поглавара непризнате ЦПЦ, и Црногорског покрета.

Подсећамо да је митрополит Амфилохије на божићној литургији у храму Христовог Васкрсења у Подгорици казао да су „бројни грехови садашње црногорске власти, а да су од њих три најизраженија: стварање лажне цркве, признавање лажне државе на Косову и увођење санкција Русији“, што је иницирало овакве реакције представника НВ организације, као и владајуће ДПС, која је оценила да је владика злоупотребио положај како би „омаловажавао вернике ЦПЦ, ширио нетрпељивост и слао политичке поруке које подривају мултиетнички и мултиконфесионални склад, који представља темељну вредност Црне Горе“.

Владика Амфилохије на Цетињу, на Бадњи дан Фото Митрополија црногорско-приморска

Последњи званичан талас прогона клирика СПЦ догодио се пре око месец дана, када је одлуком црногорских власти групи од 30 свештеника, монаха и чланова њихових породица наложено да напусте ову државу, јер немају формално регулисано боравиште у Црној Гори.

„СРБИЋИ“

ФЕЈСБУК-ГРУПА под именом „Никад више 1918“ обратила се Србима у Црној Гори са „Србићи“, по угледу на Ивана Ђакића из Хрватске, који је Србима „честитао“ Божић застрашујућом сликом из Другог светског рата уз исто обраћање „Србићи“. Уз то, у коментару ове објаве, извесни Иван Станишић пише да треба протерати 30-40 одсто становништва „који су српски оријентисани“ или да буду грађани трећег реда, као и да се српски попови протерају, елиминишу или покрсте!

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!