Прочитај ми чланак

ОРБАН: Циљ Мађарске да АНТИимигрантске снаге превладају у свим институцијама ЕУ

0

Он је казао и да полаже "велике наде" у сарадњу Италије и Пољске (док Србија потписује Маракешки споразум), чије се Владе противе имиграцији, и додао да десничарског италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија (подржао "Жуте прслуке" против Макрона) доживљава као "свог хероја".

Циљ Мађарске на предстојећим изборима за Европски парламент је да „антиимигрантске снаге“ постану већина у свим институцијама Европске уније, укључујући ЕП и Европску комисију, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Орбан, који је на априлским изборима освојио трећи узастопни мандат, водећи кампању засновану на антиимигрантским политикама, предвидео је да ће у Европи постојати две цивилизације, једна која гради своју будућност на мешаној исламско-хришћанској коегзистенцији и друга у Централној Европи која ће бити само хришћанска.

„У наредних 15, 20 година миграција ће бити најважније судбинско питање на континенту, и у оквиру тога и у Мађарској“, рекао је Орбан новинарима.

Он је казао и да полаже „велике наде“ у сарадњу Италије и Пољске, чије се владе противе имиграцији, и додао да десничарског италијанског министра унутрашњих послова Матеа Салвинија и даље доживљава као „свог хероја“.

Салвини је јуче био у Варшави, у покушају да направи савез са владајућим пољским популистима уочи избора за ЕП у мају, и изразио наду да ће „италијанско-пољска осовина“ заменити актуелну „француско-немачку осовину“.

Док је Салвини рекао да се са лидером пољских конзервативаца Јарославом Качињским сагласио у највећем броју питања, поједини званичници Пољске данас су изразили резерве према Салвинију ког у тој земљи виде као превише пријатељски настројеног према Русији.

Они су навели да споразум са Салвинијем није постигнут и да је договорено само да састанци и консултације буду настављени.