Прочитај ми чланак

ЈЕР НЕМА БОЉЕГ: Рус на челу елитне немачке културне институције

0

Кирил Петренко - нови директор Берлинске филхармоније

Мало је музичара од којих се у 2019. очекује толико много као што је Кирил Петренко, који ће на лето постати главни директор Берлинске филхармоније, пише у јучерашњем издању мадридски „Паис“.

Петренко је већ годинама добро познат публици и критици. На место првог човека Берлинских филхармоничара долази са места директора Баварске државне опере.

Са берлинским оркестром сарађује од 2006, а на дужност ступа 19. августа. Чињеница је се пред Петренком отварају бројни изазови: на овом положају наслеђује славног сер Сајмона Ретла, који је на челу Берлинских филхармоничара био 17 година. За Сајмона Ретла се добро зна да је уживао у светлима рефлектора и да је за медије био диригент какав се пожелети може.

За разлику од њега Кирил Петренко важи са стидљивог и скромног човека. Отуда се у Немачкој, али и осталој специјализованој музичкој штампи поставља питање како ће се снаћи „стидљиви Рус, будући да је једно дириговати на ‘некој’ оперској сцени, а сасвим друго бити на челу једног од најбољих светских оркестара“. Реч је о оркестру који је осим савршене технике свирања има једну од најбоље технички опремљених дворана, а ухватио се укоштац и са изазовима новог времена.

Петренко ће свој први наступ у својству првог човека Берлинских филхамоничара имати на пролеће, на Ускршњем фестивалу када ће дириговати Националним омладинским оркестром Немачке, који Берлинска филхармонија потпомаже. Он је поводом преузимања нове дужности изјавио: „Изнад свега се надам безбројним тренуцима уметничке среће док заједно будемо изводили музику. То ће бити признање за наш труд који ће уметности, коју стварамо и живимо, дати прави смисао’. У овом оркестру значајан траг су оставили између осталих велики диригенти као што су Херберт фон Карајан или Клаудио Абадо“.

Прави изазов за Кирила Петренка биће свакако јубилеј – 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена који ће музички свет обележавати 2020. године.

Дигитална концерта дворана

За оне који не могу уживо да прате концерте Берлинске филхармоније, ова музичка кућа омогућила је приступ Дигиталној концертној дворани са телевизора, компјутера, таблета или паметних телефона. На адреси www.дигиталцонцертхалл.цом можете да се одслуша један бесплатан концерт, а онда појединачно да тражи по архиви извођења по жељи. Могу се гледати и концерти уживо, а претплата и куповина дигиталних карата функционише као и у реалном свету филхармонија. Цене почињу са месечном претплатом од 14,90 евра, а могу да се узму и као поклон.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!