Прочитај ми чланак

ИСПЛИВАЛИ „НЕПОСТОЈЕЋИ“ ТАЈНИ ДОКУМЕНТ: САД упозоравале Хрвате?

0

Загреб -- Сага око све више спорне набавке америчких борбених авиона из Израела, наставља се у Хрватској.

Делови незваничних докумената којим су САД упозориле највише хрватске институције на препреке којој Загребу стоје на путу набавке израелских борбених авиона Ф-16 „Барак“, тзв „нон-пејпера“, а за које хрватски званичници тврде да не постоје, објављени су на порталу „Обрис“.

Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI

У хрватској јавности већ данима се провлаче информације о тим документима, а сам врх државног руководства Хрватске, укључујући председницу Колинду Грабар-Китаровић, премијера Андреја Пленковића и Министарство одбране, демантовали су постојање докумената, преноси „Индекс“.

Портпаролка председнице Грабар-Китаровић изјавила је да она није примила никакве документе, упутивши притом новинаре сајта „Индекс“ да појашњење траже у Министарству одбране.

„У Министарству одбране не постоји никакав ‘нон-пејпер’ документ у којем се упозорава Република Хрватска да се не одобрава продаја израелских авиона Републици Хрватској. Министарство одбране архивира примљене акте, тако и акте и коресподенцију са земљама понудјачима у поступку набавке вишенаменског борбеног авиона“, саопштено је из хрватског Министарства одбране.

Пленковић је демантовао објаву портала „Обрис“, рекавши да документа никада није видео и да не зна о чему је реч.

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић такође је одбацио наводе о постојању докумената. „Не могу да верујем да би неко поверовао да би председница, премијер и ја након таквих сазнања наставили цео посао око ‘Барака’ и да бисмо били толико неодговорни“, рекао је Крстичевић, преноси Индекс.

Портал „Обрис“ објавио је делове докумената за које председница, министар одбране и премијер тврде да не постоје, а који је у Загреб стигао још у јануару 2018. године, наводи „Индекс“.

Реч је о незваничном документу у ком пише: „Влада САД жели да Хрватска има потпуну слику о свим елементима програма Ф-16, како би Хрватска могла да дође до информисане одлуке“.

Како преносе, тај документ је у Хрватску стигао у време када се у тамошњој јавности говорило о спровођењу додатних истраживања одбрамбеног „посла века“.

У документу се на две странице у пет одвојених тачака упозорава на препоручену сатницу и кораке за добијање квалитетног увида у техничко стање понудјених израелских и грчких половних авиона, додаје се и низ питања које би Хрватска требало да постави Израелу и Грчкој о структури, авиона и стању мотора на авионима, као и о опреми, резервним деловима и обуци.

Даље се наводи да би Хрватска требало да размотри могуће временске одреднице набавке авиона и препоручене кораке потребне за квалитетан увид у понуду нових авиона и могуће временске одреднице читавог посла набавке нових америчких авиона Ф-16В за Хрватску.

Оцена портала „Обрис“ је да је у документа сигурно имало увид више људи од премијера, председнице и министра одбране, те да је несхватљиво негирање постојања докумената и антагонизирање САД као стране која је зарад властите грамзивости мењала ставове и уништила хрватско-израелски посао века.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!