• Почетна
  • ВИДЕО
  • Уз богоугодну духовну песму, Христов рођендан, желимо вам пријатну ноћ
Прочитај ми чланак

Уз богоугодну духовну песму, Христов рођендан, желимо вам пријатну ноћ

0

ХРИСТОВ РОЂЕНДАН
(Православна духовна песма)

Над старом пећином, зрак звезде пада
Прости пастири чуваху стада
Наједном чуше анђела глас:
„Мир Божји свима, роди нам се спас“.

Пећина мрачна, стаја овчија
Сва се к’о Сунце, од Њега сија
Он избра просте по вечном суду
Да Му весници најпрви буду.

Анђели свети са неба лете
Пречиста роди најлепше Дете
Који је ово пресвети дан?
Данас је дан, Христов је рођендан!

Христов рођендан, спасење душе
Господ се роди, народи чуше
Славо вечита, Сунце истине
Добро нам дош’о ,Божији сине

Звезда мудраце источне води
Анђели певају: „Христос се роди!“
Њих води звезда, звезду анђели
Док су пећини светој приспели

По њој мудраци пуни трепета
Познаше славу Цара детета
Клекнувши пролише сузе радости:
Добро нам дош’о Царе светлости

Бадњачић гори, слама мирише
Сва васељена Исусом дише
Какав је ово чудесан дан?
Данас је дан, Христов је рођендан!

Славите људи Дјеву Пресвету
Она нам роди Спасење свету,
Славите људи посебан дан
Највећи дан, Христов рођендан!

Христов рођендан, спасење душе
Господ се роди, народи чуше
Славо вечита, Сунце истине
Добро нам дош’о, Божији сине

Воли Бога и ближњега свога, на земљи нек влада мир, љубав и слога!

У Славу Бога и ове године за Божић се окуписмо у идеји да Вам у оквиру акције „Обновимо себе, подигнимо Ступове“ дарујемо Божићну песму. Као и обично, велики број деце и уметника учествовао је у стварању песме „Христов рођендан“:

Текст: Свети Владика Николај Велимировић, Виолета Сандић

Вокали: Леонтина Вукомановић, дечији хор „Ступови“, Хор „Чаролија“, Јелена Томашевић, Никола Роквић, Сергеј Ћетковић, Жељко Васић, протиница Виолета Сандић, Протојереј Радомир Сандић, Јована Бараћ.

Мелодија: Виолета Сандић

Музика и аранжман: Jована Бараћ

Свирали су: Андреј Лукман (дудук и кавал), Милинко Ивановић (фрула), Војислав Ђукић (гитара), Миомир Ђукић (тамбура), Душан Јанковић (тарабука), Ксенија Милошевић (виолина),

Продукција: „Шарф  – Драган Ђорђевић Беља“

Спот је сниман: у Храму Св. Јована Владимира у Београду, у манастиру Ђурђеви Ступови у Старом Расу у Новом Пазару

У споту су поред учесника у извођењу песме наступила и деца извођача и уметника, Хор „Чаролија“, чланови Певнице Ступови, Дечије певнице Ступови и Музичког састава Ступови.

„Христов рођендан“ је песма о радосном празнику Божићу и представља Православне врлине и вредности које се темеље на љубави, толеранцији, радости, саосећању, дељењу, заједништву и породици. Кроз спот су приказане све оне радње које се дешавају и у Православним Храмовима и домовима верника. Окупљени најпре око Крста и Бадњака, затим око трпезе и уз чесницу, орахе, воће и слаткише деца памте најлепше успомене из свог детињства.

Срце за децу 

2552 (за Деспота), Буди хуман (редни број по избору) на 3030, Подржи живот 5757, За децу оболелу од рака 1150, Један СМС за један оброк за породице на Косову и Метохији 1033, Срби за Србе (за многодетне породице на Балкану)7673, СМС 7175 на 7175 “Удружење увек с децом“-помоћ деци оболелој од рака, за Александра Адамовића 165на 3030, за Марију Милошевић 255 на 3030, за Дарију Антовић 358 на 3030, за Дарију Петровић 298 на 3030, за Теодору Врањешевић 292 на 3030, за Павла Милошевића 274 на 3030, за Лазара Зарубицу 301 на 3030, за Андријану Јовановић 325 на 3030, за Жељка Митровића 323 на 3030, за Андријану Обрадовић 406 на 3030, за Анастасију 396 на 3030, за Василија 247 на 3030, за Сергеја 219 на 3030, за Михајла 221 на 3030, СМС на 2844 – нахрани гладног!

Ту су наравно и даривање и размена поклона. „Господ ти је даровао, даруј и ти“ је слоган који се често помиње у акцијама „Обновимо себе, подигнимо Ступове“ и позива на помоћ свима онима који не могу сами да се изборе са животним искушењем болести или немаштине. Зато се и у овом споту појављују бројеви телефона као апел на самилост и даривање какво је својствено Православним Хришћанима.

Овом приликом Вам преносимо и Божићне честитке наших пријатеља и уметника који увек издвоје време да подрже активности у оквиру наше акције:

Сергеј Ћетковић – Драга дјецо, Нек вам буде Срећан и Благословен овај најрадоснији Хришћански празник. Желим вам пуно здравља, радости, осмијеха, среће и игре. Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!

Јелена Томашевић – Христос се роди! Ваистину! Срећан Божић и нека вам од данашњег дана све буде здраво, радосно и благородно!

Никола Роквић – Желим свим православним хришћанима срећне Божићне празнике, да у радости, весељу и здрављу дочекамо један од најрадоснијих дана, рођење нашег Богомладенца Исуса Христа!  Да се што више сабирамо добрим поступцима, милосрђем, као и да ревнујемо у одрицању од лоших мисли, речи и дела! Нека нас драги Господ обасја својом нествореном светлошћу, мир Божији Христос се роди!

Леонтина Вукомановић – Нека нас овај Божић подсети да имамо разлога за радост у срцу и мир у души – а то је рођење Христово и његово рађање у нама. У свету брзине и претрпавања информацијама, духовност је једина која нас теши и враћа благостању, јер са вером у рођење Богочовека и ми постајемо бољи, самилосни и пажљивији према свему што је Бог Отац створио. Свака песма коју отпевамо за овај радосни празник долази из његовог срца, а тече кроз наша.