ПРАВЕ ГРАНИЦЕ Душановог царства

11

О чему би на Балкану причали ако не о границама и старој слави? Чија је била већа, ко је старији… Постоји ипак један народ на Балкану који се не такмичи у величини са другима, већ све ради да унизи своје прошле успехе, чак и по цену прекрајања историје. Тај народ су Срби, који за карту Душановог царства уместо максималне користи ону минималну.

Једно од најконтраверзнијих питања о Душановом царству је питање – граница. Где их повући, докле се простирала власт нашег најславнијег средњевековног владара?

Карта Душановог царства према немачком историчару Густаву Дројсену која је много тачнија од оне која нам се сервира у школама. Босна је у Србији, Бугарска је вазал. Фото Wikimedia CommonsAllgemeiner historischer Handatlas

Да ли је Босна била у саставу Србије, или није? У каквом је положају у односу на Србију била Бугарска?

Последњих неколико деценија популарно је званичну историографију, насталу поткрај XIX столећа, називати “бечко-берлинском школом” и оптуживати их за фалсификовање српске историје са циљем рушења нашег “историјског права” (на које је увек опасно позивати се).

И заиста, званична историографија у супротности је са неким ноторним историјским чињеницама, као што је добро документовано Душаново освајање Босне и дубина продора на исток Балкана а науштрб Бугарске.

Као што можете да видите на слици испод, на добро познатој карти која се налази у нашим школским историјским атласима и уџбеницима, територија Србије не обухвата Босну а Бугарска досеже скоро па до Ниша. Ово последње је мало вероватно имајући у виду потчињени положај који је наш источни сусед имао у односу на Србију, чак и поред чињенице да је бугарска принцеза била српска краљица.

Карта Душановог царства каква се може видети у уџбеницима. Многи је сматрају нетачном јер не обухвата све области под царевом влашћу

Могло би се рећи да је вероватно само захваљујући томе Душан обуздавао своје великаше и спречавао их да у потпуности интегришу Бугарску у Србију, узимајући у обзир и однос снага и стање у тој земљи након Битке код Велбужда где је бугарски цар Михаило изгубио главу баш од руке Душанове. Улогу је наравно играло и то што је цар Душан хтео византијске крајеве пре него бугарске, јер су ови први били далеко богатији.

Бугарска јесте, руку на срце, формално била царство али је њихова употреба термина цар одговарала термину краљ (тако се и третира у историографији), тако да је српски василевс (грчка верзија Душанове титуле) био изнад бугарског краља. Коначно, Душан се у Скопљу крунисао и за цара Бугара (пуна титула: “Стефан у Христу Богу благоверни цар и самодржац Срба и Грка, Бугара и Арбанаса”), а поред српског крунисао га је и бугарски патријарх.

Карта Душановог царства израђена на основу наводног 14-вековног оригинала нађеног у Печују.

Исто важи и за Босну, у коју је војска Душанова (Мавро Орбин каже 50.000 коњаника и 30.000 пешака; вероватно надувана бројка) ушла у јесен 1350. године, те је и освојила. Већина босанске властеле је прешла на његову страну, а бан Стефан II је побегао из земље. Босна је у царево крило пала “као зрела крушка”, а његове снаге су стигле до Цетине и Крке. У Клису оставља посаду која чува његову сестру Јелену након смрти мужа јој, Младена III Шубића Брибирског, и њиховог малолетног сина Младена IV.

Освојивши је, окренуо се Тесалији (иако су му у Шибенику спремали величанствени дочек) где је Јован VI Кантакузин кренуо у офанзиву користећи се и Османлијама (гледајући тренутну корист уместо дугорочног пакла у који нас је све увео). После тога, босански бан постепено враћа делове изгубљене територије, мада не све.

Српско царство 1354-58, из Атлара Фрименове историјске географије издате у Лондону 1903.; Фото: Brown.edu

И још нешто. Душан је наводно 1355. године, пре него што ће умрети, освојио Адријанопољ, данашње Једрене, водећи силесију од 80.000 ратника на Цариград, написао је у “Историји балканских народа” француски дипломата и писац Рене Ристелубер. Смрт га је прекинула, а ни ове додатке империји – ако је ово уопште тачно а не историографски оборена легенда – нећете наћи ни на једној мапи.

Ристелубер се такође пита: да није случајно перфидни византијски отров радио јер је Душан умро у походу на Цариград, исто као и Крум Страшни? да су Срби освојили Цариград, не би ли историја кренула потпуно другачијим током? да је један млад и снажан народ заменио остарело и немоћно Византијско царство, не би ли зауставио Турке на њиховом походу?

Карта Европе из 814. године. Србија је у границама Душановог царства, али се наша историографија овиме не бави.; фото: lily.fi

Због свега неведеног, на самом врху овог текста приложили смо занимљиву карту Душановог царства која долази баш из пера једног Немца, припадникa те озлоглашене “бечко-берлинске школе” (која очито није баш толико озлоглашена), Јохана Густава Дројсена, једног од највећих немачких историчара XIX века.

Премда се његов најзначнији допринос науци тицао Пруске и класичне антике, посебно његовог дела који се бавио Александром Великим (дуго, дуго година најбоље дело историјске науке о највећем освајачу свих времена уопште) проучавао је и друге периоде па тако и средњевековну Србију. Углавном, један Немац је урадио оно што је сваки српски историчар требало да уради: да окамени тренутак када је држава била највећа, а не када је била најмања.

Француска карта из 1862. са границама Душановог царства (црвена линија) и тренутне распрострањености Срба (зелено). Оригинални назив карте гласи „Србија, њена прошлост и њена будућност“. Званична политика Другог француског царства под Наполеоном III била је стварање Велике Србије. Фото: Wikimedia Commons

На Дројсеновој карти у саставу Србије је Босна, а Бугарска је српски вазал и самим тим де јуре део империје што се уклапа не само у горе наведене чињенице (Душан је био и император, прецизније василевс, Бугара, бугарски патријарх га је крунисао за цара) већ и у трећу карту приложену у овом тексту, која представља обраду оне нађене у Печују која (наводно!) датира из 14. века.

Коначно, погледајте карту Европе базирану на франачком летопису из 814. године, коју прилажемо испод… Ако ми сами нећемо истину, онда и други од ње одустану и почну да лажу нас као што и ми лажемо себе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!

11 коментара “ПРАВЕ ГРАНИЦЕ Душановог царства

 1. Кнез Вишеслав каже:

  Е мој Душане па што на мрски католички запад не нападе кукала ти мајка и пустити Византију на миру да се бори са турцима. Него оплео и ти по Византији заједно са турцима

  1. аваксус-МД каже:

   Источно Римско царство Ромеја (Византија измишљен назив) је била НАЈВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ С Р Б А хтели су да нас затру као и сви ови данашњи . Запамти од сад па у будуће.

  2. НекоТамо каже:

   Наравно, хтели су да наметну грчки језик и културу.
   Данас је популарно да се Рoмејско царство уздиже као нешто супер и штета што је пропало.
   Велика заблуда је да је то искључиво било грчко царство..Многи народи су живели унутар тог царства и на великим позицијама су били и Словени, Јермени…итд..

 2. Huan Gvaido Svinjolino каже:

  U TO VREME HRVATI, BOŠNJOMUSLI I ŠIPE SU IMALI DRŽAVE METAR S METAR :-)))

 3. Kodza Milos каже:

  Цар Арбанаса? Арабанаса тада није било за под шљиву, где вам је извор за ту титулу? Друго, какав бре млад народ да замени стар? Срби су старији народ од Ромејаца тј. Грка. И онда кажете да ми сами себе унижавамо. Унижавају нас највећи родољуби, аутори оваквих патриотских текстова, који служећи разним обавештајним службама Лондона, Париза и Берлина за пар сендвича урнишу сопствен народ.

  1. НекоТамо каже:

   Нити је био цар грка…већ цар РОМЕЈА….

  2. аваксус-МД каже:

   Срби, Јевреји, Јермени најстарији народи баш овим редом а то потврђују и Јевреји и Јермени из својих старих књига а наше су опљачкане (украдене и продате, Вук Караџић и дружина).

 4. НекоТамо каже:

  Аутор прве мапе такође прави и друге мапе са којима се неки Срби никада не би сложили…Да су видели ту мапу, одмах би сасули камење и вређали аутора иако на сл. страни он пише о Србском царству.То је ова мапа.. Ми увек узимамо шта нам одговара

  1. Бели Орао каже:

   Дај неки линк .

  2. НекоТамо каже:

   уфф потражићу сутра на нету па јављам

  3. НекоТамо каже:

   Ево те мапе – Balkan peninsula and Ottoman Empire until 1699
   http://www.maproom.org/00/08/present.php?m=0080
   ———————–
   Оно што сам желео рећи је да нешто ипак овде не би одговарало неким Србима а поготово грцима и бугарима….На једној од мапа је и написано „“ Föderation der slavischen еrbfürsten unten оberhoheit der Macedoniеrs Samuel 993-1018. ‘“ – Што значи у преводу – „„Уједињење словенских кнежeвина под његовим величанством и владаром над Македонцима – Самуил 993-1018.“ Такође видимо и мапу Ђорђа Кастриота представљену као Албанија…Што наравно ћемо се сложити да то није тачно, зато што АЛбаније тада није ни било…Али зато узимамо карту која нама одговара :) а ове поред игноришемо…

Оставите одговор