Прочитај ми чланак

ПАЖЉИВО ЧИТАЈТЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ: Ове хемикалије штете организму

0

Девојчице које су пре рођења изложене хемијским једињењима присутним у сапуну, пасти за зубе, шминки и осталим производима за личну хигијену изложеније су опасности од ранијег уласка у пубертет, резултати су америчког истраживања објављени у часопису Хуман Репродуцтион.

Раније спроведене студије спроведене на животињама показале су да бројне хемикалије могу негативно утицати на хормоне, па се повезују с ранијим уласком у пубертет. Реч је већином о фаталатима којих је највише у мирисним супстанцама, парфемима, сапунима и шампонима, потом о парабенима који се користе као конзерванси у козметици, као и о фенолима, међу којима је и триклосан, бактерицидно средство које се већ деценијама користи у козметичкој индустрији као конзерванс. Његова основна функција није заштита потрошача, него заштита производа.

Већина њих у медицини је позната под називом ‘ендокрини дисруптори’. Они својим обликом и структуром наликују и опонашају природне хормоне у телу и на тај начин ремете функцију жлезданог (ендокриног) система. Забрињава да су таква једињења штетна већ у малим количинама, те да се потенцијални проблеми не морају јавити одмах, ни за пар година, већ имају кумулативни учинак, односно таложе се у ткивима годинама.

У студији истраживача с Берклија учествовало је 338 деце, 179 девојчица и 159 дечака, чији је развој праћен од рођења до адолесценције. Изложеност разним хемијским једињењима научници су пратили уз помоћ анализе урина мајки током трудноће, а потом анализом урина деце након навршених девет година живота. Показало се да је у више од 90 посто узорака урина прикупљених међу децом откривена присутност хемијских једињења која могу утицати на концентрације и деловање хормона.

Највећи утицај на ранији почетак пубертета код девојчица имали су присутност фталата, парабена и триклосана у урину мајки за време трудоће. Споменуте хемикалије нису значајније утицале на развој дечака у пренаталном раздобљу.

„Чињеница да смо у овом случају открили повезаност ранијег пубертета код девојчица је забрињавајућа, али добра информација је да, сада када то знамо, можемо смањити на минимум изложеност тим хемијским једињењима“, казала је главна ауторика студије Ким Харли, директорка Центра за истраживање утицаја околине на здравље деце Универзитета Беркли.

Подсетила је да је употреба триклосана у изради антибактеријских сапуна у Сједињеним Државама забрањена, али да га још има у пасти за зубе. Позвала је на опрез при куповини таквих производа, а потенцијалне купце упозорила да пажљиво прочитају декларације.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!