Прочитај ми чланак

НАРЕДНИХ ДАНА НАЈАВЉУЈУ МЕЋАВУ Невреме паралисало Европу, снежне лавине, 13 мртвих

0

Најмање 13 особа страдало је у инцидентима изазваним невременом које је захватило Европу од протеклог викенда, а највише њих страдало је у лавинама. Проблем је што се, према временској прогнози, наредних дана очекује још више падавина на северу Европе.

У Норвешкој је потрага за четворицом скијаша обустављена због обилних снежних падавина и слабе видљивости, а сматра се да су Швеђанка (29) и тројица Финаца (29, 32 и 36) највероватније страдали у лавини која је погодила долину недалеко од града Тромсое.

У Аустрији стотине становника је заробљено у кућама, а путеви су блокирани, док у појединим деловима нема струје. У појединим деловима те земље обустављена је настава у школама.

У понедељак увече 11 немачких планинара спасено је на планини недалеко од Салцбурга, где су од петка били скоро без хране и без струје.

Још људи је страдало у лавинама у Швајцарској, Аустрији и Немачкој. Аеродром Шипхол у Амстердаму најавио је одлагање и отказивање летова, а холандски авио-превозник КЛМ отказао је чак 159 летова по Европи.

И у Словачкој су отказани бројни летови. Снажне снежне олује и јаки ветрови забележени су у централној Скандинавији, где су бројни делови региона остали без струје.

У Румунији је пронађено тело смрзнутог мушкарца (67) на паркингу у граду Слатина на југу земље, а како се наводи, у тој земљи температуре достижу до минус 24 степена.

У Грчкој у региону Атине и оближњим крајевима затворене су школе због снега који је нападао, а поједини планински путеви су затворени. Због услова у прихватним центрима у Грчкој бројни мигранти су протестовали, а наводи се да је у појединим деловима температура пала на минус 20.

Снег је забележен и на појединим грчким острвима.