Прочитај ми чланак

КАД АМЕРИЧКИ СРБИ СЛАВЕ БОЖИЋ Српски барјаци, пуцање, Дивац почасни гост ВИДЕО

0

Срба можда има у свим земљама света, али они из Џексона у Калифорнији стекли су планетарну славу када је њихов начин прослављања Божића по Јулијанском календару одјекнуо у америчким медијима попут метка.

Ове године, ако је судећи по фотографијама са друштвених мрежа, Србима у Џексону придружио се и наш славни кошаркаш Владе Дивац.

Наиме, након службе народ се упушта у својеврсну ватрену прославу у оквиру које организују пуцање из ватреног оружја. У питању је дугогодишња традиција, која је пре осам година била у фокусу светских медија, након што су објављени снимци из центра Џексона на којима се види велики број мушкараца обучених у одела који пуцају у ваздух из ловачких пушака, прослављајући Божић.

https://www.facebook.com/vera.coffeen/videos/2126827144044534/

Том приликом приказани су људи који се грле и честитају једни другима празник, аутомобили „теренци“ окићени српским и америчким заставама, али и велики број сачмара, пиштоља и другог ватреног оружја чији су пуцњи парали ваздух. Оваква традиција пуцања у ваздух дуго је чувана, а оружје је по правилу пуњено ћорцима и све се обавља уз дозволу и полицијску пратњу.

Дакле, може се рећи да Срби из Џексона у Калифорнији сваке године на Божић пуне медијске наслове широм света. Они ни вечерас нису изневерили очекивања, али и поред најславније традиције они поштују и чувају заиста много српских обичаја.