Прочитај ми чланак

БОКСЕР У ЖУТОМ ПРСЛУКУ Свет бруји о демонстранту који је тукао полицајце ВИДЕО

0

У центру светске пажње је Кристоф Детанже, бивши француски боксер, који је, као део "Жутих прслука", током протеста за викенд дословно претукао једог полицајца.

Детанже је у боксерској каријери забележио 18 победа и четири пораза и био шампион Француске у полутешкој категорији за 2007. и 2008. годину.

Он је демонстрирао своју завидну технику али и храброст, пошто је „голорук“ кренуо у обрачун са жандрамима у пуној опреми и, условно речено, добио тај дуел.

Убрзо након тога је приведен (мада се може чути и да се сам предао полицији), да би се потом огласио у француским медијима, преноси РТС (Јавни сервис наставља да нас редовно и детљано извештава о Жутим прслуцима, а о 40.000 демонстраната који им сваке суботе звижде под прозором НИШТА).

„Реаговао сам погрешно и у љутњи, али последице сузавца осећали смо моја супруга, мој пријатељ и ја. Увек ми ‘мали људи’ настрадамо“, рекао је бивши боксер и додао да он протестује јер је забринут за пензионере и будућност своје деце.

Детанже је открио да је учествовао у свих осам до сада организованих скупова.

Потез Детанжеа одушевио је демонстранте широм Франуцуске, који су брзо организовали и већ скупили преко 115.000 евра као помоћ за Детанжеа.

Та акција је покренута на једном од сајтова који се баве прикупљањем новца за пројекте или помоћ, а популарност Детанжеа велика је и на друштевним мрежама, где се број лајкова за групе које пружају подршку овом „јунаку“ већ мери хиљадама.

Покрет „Жути прслуци“ почео је протесте 17. новембра и то због пореза на гориво.